Waarom Emmen windmolens plaatst

De raad van Emmen buigt zich woensdagavond voor het eerst over de komst van 32 windmolens en de drie locaties waar die moeten komen. Een uitleg van René van der Weide.

Waarom wil Emmen 32 windmolens plaatsen?

Nou, om te beginnen: eigenlijk wil Emmen dat helemaal niet. Maar daarover straks meer. In 2010 besloot de provincie Drenthe dat, wil je energieneutraal worden, de komst van windenergie onontbeerlijk is. Met het rijk werd afgesproken dat Drenthe 286,5 megawatt (MW) aan wind realiseert. Emmen ging akkoord met 60 MW daarvan – de overige door de provincie aangewezen ‘windmolengemeentes’ zijn Coevorden, Aa en Hunze en Borger-Odoorn.

60 MW voor Emmen? Ik lees overal 95,5?

Aan je ogen mankeert niks. De provincie Drenthe zat na een verdeling over de vier gemeentes nog met een restvraag aan 35,5 MW en besloot dat Emmen als grootste gemeente die het beste kwijt kon. In ruil daarvoor mocht Emmen wel zelf de regie voeren – iets wat normaal de provincie doet als het om windenergie tussen de 5 en 100 MW gaat.

Zelf de regie voeren? Emmen wil toch helemaal geen windmolens zei je net?

Klopt. Daarvoor moeten we even terug naar de raadsverkiezingen van 2014. De raad had op dat moment al besloten tot de komst van 60 MW aan windmolens en het college had al een plek bepaald: 20 stuks in het Rundeveen, tussen Klazienaveen en Emmer-Compascuum. Wakker Emmen – vijf zetels in de raad – zette onder aanvoering van toenmalig fractievoorzitter René van der Weide in de aanloop naar de verkiezingen vol in op een gemeente zonder windmolens. Met succes: Wakker Emmen ging van vijf naar vijftien zetels en leverde drie wethouders aan het college, onder wie Van der Weide. Die kreeg de windproblematiek op zijn bordje. Het college benoemde Emmen tot windmolenvrije gemeente, maar dat bleek een wassen neus: eenmaal op de stoep van het provinciehuis kreeg Emmen zoals verwacht te horen dat er niet te tornen valt aan de afspraken. Sterker nog: het kreeg 35,5 MW extra in de maag gesplitst. Daarom gaat het nu om 32 molens.

Op het laatste moment roeren zich nog wat partijen. Sunoil komt met een initiatief voor turbines op bedrijventerrein Bargermeer en ook is daar het Comité voor Democratie en Energie, nota bene onder aanvoering van een griffier uit het Westland. Wat moeten we daarmee?

Vermoedelijk niet veel. Het is niet te verwachten dat de raadscommissie woensdag twee jaar van voorbereiding – inclusief een brede discussie met de bevolking – weggooit door nu een nieuw plan van Sunoil erbij te betrekken, dat bovendien niet voldoet aan de voorwaarden. En dat Comité is helemaal een apart verhaal. Met haar appèl is op zich weinig mis – je kunt een hoop vragen stellen over de zin van windenergie op het platteland. De komst van windmolens wordt met subsidies gestimuleerd door het rijk, maar op het platteland zitten weinig mensen te wachten op deze hinderlijke en horizonvervuilende kolossen. Aan de andere kant zijn de alternatieven nog niet echt doorontwikkeld. Afgezien van zonnepanelen, maar die zijn net zo goed lelijk.

En nu het aparte verhaal?

Het comité staat onder aanvoering van raadsgriffier Nico Broekema, die een politiek verleden heeft in Oost-Groningen en Emmen en nu vanuit het Westland hier de boel probeert te regisseren. Opvallender is een andere naam onder het betoog, die van Hendrikus Velzing, partijgenoot van wethouder Van der Weide. Die geeft met de ondertekening in feite aan tegen de Emmer windmolenplannen te stemmen. De naam van Henk Linnemann, windspecialist van de partij, staat er in tegenstelling tot eerdere publicaties in het weekblad Em-men.nu, niet meer onder. Desgevraagd zegt hij van mening te zijn dat je niet met zulke verhalen bij je eigen gemeente of fractie moet aankomen. Dat hij over twee weken in de raad ook tegen zal stemmen, is evenwel niet ondenkbaar.

Kan dat, bij Wakker Emmen?

Kennelijk. Hoewel René van der Weide partijdiscipline voorstaat en dit absoluut niet leuk vindt, zal hij dit moeten slikken.

Au.

Ach, pleister erop en verder.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.