Waarom het in Brussel een spannende avond is voor heel sportend Drenthe

Hans Derks is de projectleider die van Drenthe een Community of Sport probeert te maken. Foto Hilbrand Dijkhuizen

Krijgt Drenthe erkenning als Europese sportregio? Een delegatie van sporters en provinciale hoogwaardigheidsbekleders reist dinsdag naar Brussel om dit te horen.

Fietsen dwars door de heide, dat hadden de beoordelaars van de EU nou nog nooit gezien. Ze keken hun ogen uit toen ze dat zagen gebeuren. Projectleider Hans Derks van de provincie Drenthe zat afgelopen zomer de evaluatiecommissie net bij een etablissement bij het Dwingelderveld bij te praten, toen hij merkte dat de leden hun aandacht verloren.

Fietsers gaan zó door natuur

,,Ze zagen de fietsers zo door de natuur gaan’’, vertelt hij. ,,In Spanje of Italië zijn ze niet gewend dat er dan een smal fietspad ligt, in plaats van een strook asfalt van 6 meter breed. Maar zo laten wij mensen bewegen en van de natuur genieten.’’

De evaluatiecommissie kwam namens de Europese organisatie Aces beoordelen of Drenthe voldoet aan de criteria om European Community of Sport te worden. De fietsers op de hei maakten misschien nog wel de meeste indruk, al moest Derks ook nog honderd vragen beantwoorden. ,,Die gingen er bijvoorbeeld over of er wel genoeg sportaccommodaties en vrijwilligers zijn.’’

Dinsdagochtend beslist een commissie uit het Europees Parlement of Drenthe in aanmerking voor het predicaat. Vanavond is er bij het parlement een bijeenkomst, waar alle delegaties de uitslag te horen krijgen.

Bus vol naar Brussel

,,We rijden er met een bus vol mensen heen, dus we verwachten wel dat we wat krijgen’’, zegt Derks. Maar wat gaat de status Community of Sport Drenthe opleveren?

,,We hopen vooral dat het Drenten stimuleert meer te bewegen. Van alle inwoners beweegt al 70 tot 80 procent, het is mooi als daar nog 5 procent bijkomt.’’ Het project richt zich dus niet zozeer op gespierde, atletische sporters, maar juist ook op mensen die van nature niet veel bewegen. ,,Het is bijvoorbeeld winst als iemand besluit af en toe met de fiets in plaats van met de auto of de bus naar zijn werk te gaan’’, zegt Derks.

Wat schuift het?

En levert de begeerde status ook geld op? Integendeel, zegt Derks. ,,Voor marketing activiteiten onder de vlag van die status moet je betalen. Maar het levert natuurlijk wel veel netwerkcontacten op en dat kan het gemakkelijker maken om Europese subsidies binnen te halen voor evenementen. Maar het belangrijkste vinden wij het dat positieve gevolgen heeft voor onze inwoners.’’

Een Community of Sport behoort volgens de Europese maatstaven uit een aantal kleinere gemeenten of regio’s die sport hoog in het vaandel hebben staan. Daarnaast is er één Capital of Sport, voor 2019 neemt Boedapest dit vaandel van Sofia over.

In 2022 is Den Haag aan de beurt. Verder zijn er Cities en Towns of Sport. Dit alles levert en netwerk van sportvriendelijke steden en regio’s op. Als Drenthe de status krijgt, is dit volgend jaar de enige regio of stad die hieraan meedoet.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu