Waarom is Groningen boos op Tynaarlo?

Het bedrijventerrein Ter Borch wordt geen mooi gezicht als je uit westelijke richting over de A7 de stad binnenrijdt. Je kijkt straks tegen de achterkant van de bedrijfsgebouwen en tegen geparkeerde auto’s aan.

Dit is een van de opmerkingen van de gemeente Groningen over het zogenoemde beeldkwaliteitsplan van de gemeente Tynaarlo voor het terrein, dat begint bij het Van der Valkhotel aan de zuidkant van de snelweg. Groningen heeft een zienswijze ingediend en verzoekt Tynaarlo het plan op een aantal punten te veranderen.

‘Het is de entree van de stad’

De stad betreurt het dat zij niet eerder bij de plannenmakerij betrokken is geweest. Van ruzie wil de Groningse wethouder Roeland van der Schaaf (PvdA) niet praten. ,,Maar het gaat om de entree van de stad, daarover moeten we goed overleggen.’’

Ook de gemeente Tynaarlo wil iets moois maken van het bedrijventerrein. Er is veel nagedacht over de kleuren van de bebouwing en reclameuitingen moeten ingetogen zijn. De gebouwen die pal langs de snelweg komen liggen, moeten zich zowel aan de voor- als aan de achterkant oriënteren. Want de mensen die over de snelweg rijden, moeten geen lelijke achterkant zien. Groningen erkent dat dit in het plan staat, maar constateert ook dat er parkeerplaatsen aan de achterkant komen, wat toch een rommeliger gezicht zal geven, vreest Groningen.

Van der Schaaf schrikt van supermarktplan

Zoals eerder gemeld is Van der Schaaf ook geschrokken toen hij hoorde dat Leefbaar Tynaarlo, sinds de verkiezingen collegepartij, de omstreden supermarkt voor Ter Borch een plek wil geven op het bedrijventerrein. Van der Schaaf vreest dat veel stadsbewoners in de auto zullen stappen om daar hun boodschappen te doen. ,,Wij vinden het heel belangrijk dat dergelijke voorzieningen in de woonwijken gevestigd zijn.’’ Het plan om de supermarkt in het entreegebied van Ter Borch te bouwen, vindt Van der Schaaf prima. ,,Je kunt discussiëren over de grootte van de winkel, maar dat deel van de stad heeft weinig supermarkten. Wij verwachten niet dat het winkelcentrum op het Overwinningsplein hieronder zal lijden.’’

Geen kantoren

Om dezelfde reden vindt de gemeente Groningen het ook verkeerd dat Tynaarlo maatschappelijke voorzieningen wil toestaan op het bedrijventerrein. Die horen in woonwijken thuis, vindt de stad. Die heeft er ook bezwaren tegen dat Tynaarlo de deur voor de vestiging van kantoren op het bedrijventerrein op een kier zet. Dit heeft een wat diepere achtergrond. Aanvankelijk zou Groningen het terrein ontwikkelen, maar dit raakte door de economische teruggang in de versukkeling. In 2014 is afgesproken dat Tynaarlo de ontwikkeling zou overnemen, onder voorwaarde dat er geen kantoren zouden komen, om een overschot op de markt te voorkomen.

Hele dobber voor kersverse wethouder

Wethouder René Kraaijenbrink (Leefbaar Tynaarlo) heeft een hele dobber aan deze materie. De kersverse bestuurder heeft het onderdeel ruimtelijke ordening overgenomen van de vertrokken Miriam van Dijk (D66). Nog vlak voor de verkiezingen heeft het vorige college besloten het beeldkwaliteitsplan in zijn huidige vorm voor te leggen aan de gemeenteraad. Die praat er dinsdag weer over.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.