Waarom is het zo warm in december?

Het warmterecord voor midden december is dit weekend officieel verpulverd. Met gemiddeld 9,7 graden was het flink warmer dan in 1956. Toen was het gemiddeld 8,1 graden. Vier vragen over de winterse 'hittegolf'.

Hoe warm hoort het nu eigenlijk te zijn?

Gemiddeld is het rond deze tijd van het jaar 3,5 graden. Meer dan 6 graden kouder dan dat het nu is. Vooral donderdag was het bijzonder warm met 15,3 graden in De Bilt. Zo warm is het in de winter nog nooit geweest sinds het KNMI in 1901 begon te meten.

Is dit de warmste decembermaand ooit?

Die kant gaat het wel op. Het huidige record komt uit 1974 en staat op 7,3 graden. Weeronline verwacht dat we dit jaar op een gemiddelde van negen graden komen.

Hoe komt dat eigenlijk?

Uiteindelijk door klimaatverandering. Maar dat is niet het enige, de afgelopen jaren viel er immers regelmatig flink wat sneeuw. De afgelopen weken blaast de wind vanuit het zuidwesten en voert daarmee warme lucht aan vanuit Afrika en de Canarische Eilanden. Overigens stijgen daar de temperaturen door klimaatverandering ook, waardoor er warmere lucht deze kant op komt dan vijftig jaar geleden. Het KNMI berekende vorige maand nog dat de kans op dit soort 'hittegolven' met een factor honderd is toegenomen.

Geen witte Kerst dus?

Nee, dat zit er niet in. Al wordt het volgende week wel wat kouder volgens de voorspellers. Overigens komt een witte Kerst in Nederland bijna nooit voor. Sinds 1901 kon slechts acht keer van een witte Kerst gesproken worden, waarbij het hele land onder een laagje sneeuw was bedolven. De laatste keer was in 2010.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.