Waarom vandaag alleen meisjes mogen leren over techniek: 4 vragen over Girlsday

Donderdag mochten alleen de meisjes uit groep 7 en 8 een dagje de klas uit om te leren over techniek en ict. Deze dag heet Girlsday. Een dag die in het teken staat van bètawetenschap, techniek en ICT.

Waarom mogen jongens niet een dag de klas uit om te leren over de sector zorg en welzijn?

Volgens directeur van VHTO (het expertisebureau op het gebied van meisjes/vrouwen en bètawetenschap, techniek en ICT) Cocky Booij zijn er in de toekomst geen beroepen meer waar geen technologie in voorkomt. Toch blijft technologie in Nederland echt een mannensector en dat is volgens haar een probleem, willen we blijven concurreren met landen om ons heen.

Hoe groot is dat probleem?

Eurostat, het statistische bureau van de Europese Unie, heeft een internationaal vergelijkende analyse gemaakt van de ingeschreven studenten in het tertiair onderwijs. Met name bij bètastudies bungelt Nederland onderaan de ladder met 22,6% vrouwelijke studenten in 2012. Ook wat betreft de participatie in technische studies is Nederland bijna hekkensluiter met 18,2%. Ter vergelijking: in Italië ligt dit cijfer op 30,9%.

Daarnaast vertelt directeur Booij dat Nederland kampioen stereotypering is. Booij: ,,Er is een onderzoek van universiteit Harvard gedaan, die laat zien dat Nederland helemaal onderaan het lijstje bungelt. Alleen Tunesië staat onder Nederland. Onbewust associëren Nederlanders bèta met mannen en alfa met vrouwen. En dat zien we om ons heen bevestigt, dus dat is niet zo raar."

Wat is Girlsday?

De oorsprong van Girlsday ligt in Amerika, waar sinds 1993 de 'Take-Our-Daughters-To-Work-Day' wordt georganiseerd voor dochters van werknemers van bedrijven. Het doel van deze dag in Amerika is om de waarde van een goede opleiding en de mogelijkheden voor de toekomst aan meisjes te laten zien.

In Nederland is Girlsday speciaal gericht op scholen. Meisjes uit groep 7 en 8 mogen eenmaal per jaar een dagdeel of dag rondkijken bij een bèta-, technisch of ICT-bedrijf. De meisjes kunnen deelnemen aan activiteiten die speciaal voor hen worden georganiseerd en maken kennis met de werkzaamheden. Ook leren ze een aantal vrouwelijke medewerkers bij het bedrijf kennen.

Kan Girlsday iets veranderen?

Directeur Booij: ,,We kunnen niet op basis van Girlsday zien of de meisjes in de bèta sector zijn ingestroomd, dat gaat te ver. De dag is een schakeltje in een keten van een boel activiteiten. En als meisjes niet op jonge leeftijd al kennismaken met techniek, ICT en wetenschap, dan is de weg al helemaal niet te vinden."

Girlsday zorgt er volgens de stichting wel voor dat de deelnemende meisjes meer soorten beroepen kunnen noemen en Girlsday wordt bovendien gezien als 'een eyeopener'.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.