Waarschuwingsborden bij hunebedden in Drenthe: klim niet op het hunebed (+poll)

Bij het grootste hunebed van Nederland in Borger komt een waarschuwingsbord te staan: niet meer op het hunebed klimmen. Het klauteren en staan op hunebedden is levensgevaarlijk en sowieso weinig respectvol, melden het Hunebedcentrum in Borger en stichting Het Drentse Landschap.

Klimmen op hunebedden: weinig respectvol en levensgevaarlijk (+poll)
Lees verder

Het waarschuwingsbord ‘Klim niet op het hunebed’ wordt door Het Drentse Landschap geplaatst, vertelt Paulien Zomer van die stichting. Daarnaast komt een informatiebord te staan waarin wordt uitgelegd waarom bezoekers niet meer op het hunebod mogen klimmen. Zondag leggen het Hunebedcentrum en Het Drentse Landschap de maatregelen uit.

Hunebed D27, dat naast het Hunebedcentrum in Borger staat, is het eerste grafmonument dat waarschuwingsborden krijgt. ,,Als het blijkt te werken, gaan we de borden bij alle hunebedden plaatsen.’’ Er zijn in totaal 52 hunebedden in Drenthe.

Hoofd tegen deksteen

Met deze waarschuwingsmaatregel hopen het Hunebedcentrum en Het Drentse Landschap dat het over is met het massaal beklimmen van de hunebedden. Die worden soms meer gezien als klimtoestel dan grafmonument. ,,Het is weinig respectvol en levensgevaarlijk’’, vertelt Zomer.

Vorig jaar oktober stuiterden twee kinderen van hunebed D27 en raakten gewond. Een klapte met zijn hoofd tegen de deksteen van het graf. De traumahelikopter moest zelfs uitrukken. Vrij snel daarna gaf directeur Hein Klompmaker van het Hunebedcentrum aan dat - net zoals bij Stonehenge in Engeland - er een touw om de hunebedden moet worden gespannen.

Klimverbod onhaalbaar

Een touw gaat niet gebeuren. ,,Wellicht lokt dat ook weer verkeerd gedrag uit. Dan klimmen mensen onder het touw door. Wij denken niet dat een touw werkt’’, zegt Zomer. Maar een waarschuwingsbord wel? ,,Het is geen verbodsbod inderdaad, maar we hopen bezoekers bewust te maken dat ze niet moeten klimmen op een grafmonument. Je gaat toch ook niet hinkelen op het kerkhof?’’

Volgens Zomer is het niet haalbaar om een verbodsbord neer te zetten. ,,Dan moet je handhaven en er dus dag en nacht een BOA neerzetten. Daar hebben wij de mankracht en de middelen niet voor. We gaan er van uit dat andere bezoekers je aanspreken op verkeerd gedrag. Wij gaan het zelf ook doen.’’

Verbijstering over barbecuen tussen hunebedstenen
Lees verder

Toeristen verbouwereerd

Bij het Hunebedcentrum in Borger zijn de laatste tijd reacties binnengekomen van - met name - buitenlandse toeristen die zich stoorden aan het klimmen op de hunebedden. ,,Die zijn verbouwereerd dat mensen zo omgaan met Nederlands oudste monumenten.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.