Wandelen door Drenthe en Groningen doe je straks ook langs knooppunten

Wil je een hele dag wandelen, een middag of besluit je na een uurtje weer naar huis te gaan? Wandelen doe je in Drenthe en Groningen straks net als fietsen langs knooppunten.

In beide provincies wordt hard gewerkt aan een wandelknooppuntennetwerk. De provincie Drenthe gaf gisteren met een subsidie van 110.000 euro een flinke slinger aan het project. Over drie jaar moet er een wandelknooppuntennetwerk voor de hele provincie zijn.

Fietsers zijn verwend

Fietsers zijn al verwend met een knooppuntennetwerk dat het hele land omvat. Dat moet er nu ook komen voor wandelaars. Maar er is nog wel wat te doen. En te betalen. Alleen al het netwerk voor Drenthe gaat 2,5 miljoen tot 3 miljoen euro kosten. De gemeenten betalen tweederde, de provincie de rest.

In het noordwestelijk en noordoostelijk deel van Groningen zijn al knooppuntenroutes uitgezet voor wandelaars. Die lopen vooral lang\s het mooie waddengebied zien. Ook Groningen streeft naar een netwerk voor de hele provincie.

Waar liggen al knooppuntenroutes?

Het Recreatieschap Drenthe is samen met Landschapsbeheer Drenthe belast met het netwerk van wandelknooppunten. In de gemeenten Westerveld, Midden-Drenthe en een deel van De Wolden zijn al knooppuntenroutes aangelegd. Nu staan de gemeenten Borger-Odoorn, Coevorden en het laatste deel van De Wolden op de rol.

Drenthe wil Groningen bijbenen

Drenthe heeft zich de laatste jaren vooral gemanifesteerd als fietsprovincie, terwijl Groningen zich met wandelevenementen als Tocht om de Noord en het Pronkjewailpad op de kaart zette. ,,Toch is Drenthe ook bij uitstek een wandelprovincie’’, benadrukt gedeputeerde Henk Brink (VVD). ,,Kijk maar naar de grote aantallen mensen die hier op zondagmiddag komen wandelen. We stimuleren daarom ook het wandelen. Dat past in onze ambitie om dé vrijetijdsprovincie van Nederland te worden.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.