Wandeling over TT-route in trek: ‘De geschiedenis van de TT is gewoon een mooi verhaal’

De TT Wandeltocht wordt voor het eerst gehouden en direct al wandelen zeker duizend mensen mee. De tocht volgt het parcours van de allereerste TT.

In 2025 is het honderd jaar geleden dat deze wegwedstrijd werd verreden. Tot dat bijzondere jaar keert de TT Wandeltocht jaarlijks terug. „Wij willen voor een andere beleving gaan dan het jaarlijkse feestvieren en bier drinken in de binnenstad”, legt Frank Beekman uit. Hij is regisseur van de wandeltocht, die dit jaar voor het eerst wordt gehouden. „De nadruk ligt op het historische verhaal. Wandelaars krijgen de prachtige verhalen uit de TT-geschiedenis mee op verschillende plekken langs de route.”

Kleurrijke kunstwerken vertellen het TT-verhaal

De wandeltocht - niet te verwarren met de TT-mars die 16 juni voor de 78ste keer wordt gehouden - kent vier startlocaties. Voor wie het hele parcours van 30 kilometer wil lopen begint de route in Rolde, bij de molen aan de Brink. Hier werd in 1925 ook het startsein gegeven voor de deelnemers aan de eerste Drentse TT. De andere startplaatsen zijn Borger (18 km), Schoonloo (10 km) en Grolloo (6 km).

Langs de route staan in elk dorp opvallende en kleurrijke kunstwerken, die daar bij het negentigjarige bestaan van de TT zijn geplaatst. De kunstwerken vertellen elk over een bekend persoon of bijzondere gebeurtenis uit de TT-geschiedenis. Wandelaars krijgen een boekje mee waarin zij deze informatie kunnen vinden. „Er is zelfs een app gelanceerd met de route, en er kunnen foto’s naar het thuisfront gestuurd worden. Zo zijn de wandelaars live te volgen”, vertelt Beekman.

‘Deelnemers lopen eigenlijk langs dorpsfeesten’

De route bevat ook andere plekken waar wat te beleven valt. Zo krijgen deelnemers in Grolloo gratis toegang tot het Cuby + Blizzards Museum met museumstukken van Egbert Streuer, Nederlands bekendste TT-coureur. Ook het Hunebedcentrum, Cultuurpodium VanSlag in Borger, Café Hegeman in Schoonloo en Geopark De Hondsrug werken mee.

Het allermooiste van de tocht is volgens Beekman dat de dorpen langs de route zo betrokken zijn bij het evenement. „Iedereen hier heeft wel wat met de TT, lokale ondernemers doen mee en er zijn veel vrijwilligers. Deelnemers lopen eigenlijk langs dorpsfeesten.”

Twee keer zoveel aanmeldingen

Het lijkt erop dat dit wandelfeestje zaterdag onder prachtige weersomstandigheden gevierd kan worden. Waar Beekman op 500 aanmeldingen had gehoopt, zijn het er twee keer zoveel geworden. Hij heeft er dan ook veel zin in. „Je pakt als deelnemer een prachtig stuk Drenthe mee, maar wel rond een centraal thema. De geschiedenis van de TT is gewoon een mooi verhaal. Daar hoef je echt geen motorliefhebber voor te zijn.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.