Wandelvierdaagse Assen scherpt veiligheidseisen aan

Wandelvereniging De Zwaluwen heeft de veiligheidseisen aangescherpt rond de avondwandelvierdaagse in Assen. Die gaat morgen van start.

Het gebied rond startplaats De Bonte Wever wordt verboden voor auto’s. De Hoofdlaan wordt tussen de Europaweg en de Rode Heklaan volledig afgesloten. Dit is onderdeel van een pakket aan maatregelen om de veiligheid te bevorderen.

Chaos

De laatste dag van de wandelvierdaagse eindigde vorig jaar in complete chaos. Terwijl de staart van de wandelstoet nog in het centrum van Assen liep, brak noodweer boven de Drentse hoofdstad uit. De felle onweersbui zorgde voor paniek bij start- en finishplaats De Bonte Wever. Iedereen wilde gelijktijdig naar binnen. Kinderen raakten hun groep en ouders hun kinderen kwijt. Het verkeer dat her en der geparkeerd stond rond de Bonte Wever, liep volledig vast toen veel ouders hun kinderen met de auto wilden ophalen.

De verkeersmaatregelen moeten in ieder geval voorkomen dat de situatie onoverzichtelijk wordt en eventuele hulpdiensten niet ter plaatse kunnen komen. De aankomst en aftocht van wandelaars en ouders wordt nu beter in banen geleid. Van de vereniging was gisteren niemand bereikbaar om daar een verdere toelichting op te geven.

Scholen

Een aantal deelnemende scholen heeft de maatregelen zelf nog verder aangescherpt. Zo stelt de protestants-christelijke basisschool Het Octaaf in Assen per groep een hoofdbegeleider aan. Alle kinderen in die groep krijgen een polsbandje met het telefoonnummer van de hoofdbegeleider. In de Bonte Wever zit een coördinator die op zijn beurt aanspreekpunt is voor de begeleiders.

,,We hebben een aantal zaken ook beter op papier gezet,’’ zegt schooldirecteur Elizabeth Kraster. ,,We willen voorkomen dat, zoals vorig jaar is gebeurd, een groep in tweeën wordt opgeknipt. We blijven te allen tijde bij elkaar.’’

Na het uit de hand gelopen einde van de vierdaagse vorig jaar, ontstond veel discussie of De Zwaluwen wel de juist maatregelen had genomen om dit te voorkomen. Het noodweer was voorspeld en op tal van plaatsen werden vierdaagsen afgelast.

De bui leek eerst nog om Assen heen te waaien. De organisatie zei na afloop dat de beslissing om door te lopen was genomen in overleg met de hulpverlenende instanties. D66 stelde vragen over de kwestie en vanuit de gemeente is er sterk op aangedrongen om de plannen nog eens goed tegen het licht te houden.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.