De 58-jarige Frank Vingerhoed uit Emmen zit al bijna een maand vast in een Amerikaans detentiecentrum in El Paso (Texas) vlak bij de grens met Mexico. Dit na een wanhopige poging om een voogdijzitting over zijn drie dochters (11, 10 en 5 jaar) bij te kunnen wonen.

Frank Vingerhoed wordt ervan verdacht illegaal de Mexicaans-Amerikaanse grens te zijn overgestoken. ,,Willens en wetens. Hij wilde bij een rechtszaak aanwezig zijn die ging over de voogdij over zijn drie dochters, maar hij kwam de VS niet binnen. Uit pure wanhoop is hij illegaal de grens overgestoken”, zegt zijn zus Caroline Vingerhoed.

Rio Grande overgezwommen

De wanhopige vader verbleef daarvoor vijf weken in een hotel bij Mexico en probeerde uit alle macht de Verenigde Staten binnen te komen met een visum. Uiteindelijk stak de 58-jarige Emmenaar in de nacht van 2 op 3 november illegaal de grens over. Frank Vingerhoed liep zo’n twaalf uur door de woestijn en stak zwemmend vanaf Mexicaans grondgebied de Rio Grande over naar de VS.

,,Hij is bijna verzopen, heeft hij ons verteld. Eenmaal in Amerika is hij vrijwel direct opgepakt door de Amerikaanse grenspolitie”, vertelt Caroline Vingerhoed, die sporadisch contact met haar broer heeft.

Hij verblijft in een Service Processing Center in El Paso. Dat is van het U.S. Immigration and Customs Enforcement (ICS), de Amerikaanse immigratiedienst. Dat bevestigt het ministerie van Buitenlandse Zaken, dat aangeeft momenteel weinig voor de man uit Emmen te kunnen doen. Frank Vingerhoed wordt gezien als een ‘ongewenste vreemdeling’ en zit gevangen.

In het detentiecentrum verbleven het afgelopen jaar zo’n tienduizend gevangenen, van wie het grootste deel (86 procent) uit Mexico komt. De rest komt uit landen als Guatemala, Honduras en El Salvador. Het grootste deel probeerde om de VS binnen te komen.

Volgens zijn zus is Frank Vingerhoed de enige Europeaan die in een dergelijke particuliere gevangenis vastzit. Haar broer verblijft er onder erbarmelijke omstandigheden in een Amerikaanse cel of barak met veertig anderen, zegt ze.

‘Uitzichtloze situatie’

,,Het is een uitzichtloze situatie. Hoe lang houden ze hem vast? Ik ben gewoon ten einde raad en hoop dat iemand iets voor hem wil doen. Hij moet blauwe gevangeniskleren dragen, het eten is slecht, het is er koud en hij slaapt op een matrasje met het licht aan. Natuurlijk heeft hij fouten gemaakt en dingen stom aangepakt, maar allemaal uit liefde voor zijn kinderen.”

Het verhaal ligt vrij gecompliceerd, want Frank Vingerhoed ontvoerde eind vorig jaar zijn kinderen vanuit de VS naar Emmen. Dit nadat zijn inmiddels ex-vrouw hem had bedrogen en verlaten voor een Amerikaan. Frank Vingerhoed stelt volgens zijn zus dat zijn ex nooit naar de kinderen heeft omgekeken. Frank Vingerhoed en zijn kinderen verlieten de VS eind 2019.

Een half jaar na met zijn drie dochters in Emmen te hebben gewoond, zijn de kinderen door de politie bij hem weggehaald en op het vliegtuig teruggezet naar de VS. Dit is ook bevestigd door het gerechtshof. Hoewel de twee oudste kinderen aangaven bij hun vader te willen blijven, is het hof daar niet in meegegaan.

Vingerhoed heeft fouten gemaakt

Twee weken geleden (18 november) diende in de Amerikaanse staat Nevada een rechtszitting over de voogdij. De advocaat van Frank Vingerhoed had hem geadviseerd daarbij aanwezig te zijn om de kans op voogdij of een regeling met zijn ex groter te maken. Door corona is het echter moeilijk om de VS binnen te komen. Daarnaast verbleven Frank Vingerhoed, zijn ex en hun kinderen toentertijd illegaal in de VS. Ze hadden nog geen verblijfsvergunning.

loading

Dat bleek een van de fouten van haar broer te zijn geweest, erkent zijn zus. ,,Hij wil alles voor zijn kinderen doen. In zijn wanhoop om de rechtszitting bij te wonen is hij naar Mexico gevlogen. Daar verbleef hij vijf weken in een hotel langs de Mexicaans-Amerikaanse grens om elke dag te proberen de VS binnen te komen.”

Frank Vingerhoed zit nu al een maand vast in het detentiecentrum. Hij weet niet of hij wordt vervolgd of het land wordt uitgezet. Uitzicht op vrijlating heeft hij niet. Een advocaat heeft hij ook niet toegewezen gekregen. ,,Het is hopeloos. Ze zeggen dat niemand er uit mag vanwege corona. Dus er is geen enkele duidelijkheid wanneer hij uit het detentiecentrum mag.”

Er is een keer contact geweest met de Nederlandse ambassade.

,,Vanwege de pandemie is het bezoeken van gedetineerden door ambassadepersoneel helaas niet mogelijk. Dit geldt met name in de VS waar alle penitentiaire inrichtingen in volledige lockdown zijn. Waar we kunnen, onderhouden we telefonisch contact, maar omdat veel gedetineerden in quarantaine worden gehouden is daar helaas ook niet altijd gelegenheid voor”, zegt Willemien Veldman namens het ministerie.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe