Wapen vanwege dodenlijst: negen maanden cel geëist

Hij stond op de dodenlijst van de Koerdische afscheidingsbeweging PKK en moest zichzelf beschermen. Daarom had een 51-jarige man uit Utrecht een vuurwapen, vertelde hij dinsdag bij de rechtbank in Assen.

Op 4 maart 2014 werd de in Turkije geboren man opgepakt tijdens een politie-inval in een loods in Assen, waar een criminele bende op dat moment ruim 50 kilo hennep aan het verkopen was. In totaal werden tien verdachten opgepakt voor betrokkenheid bij hennephandel.

Gebruiksklaar 9-millimeterpistool

Toen zijn auto een paar dagen later werd onderzocht, vond de politie een gebruiksklaar 9-millimeterpistool op de bijrijdersstoel. In het huis van de man in Utrecht werd munitie gevonden. De officier van justitie dinsdag eiste negen maanden cel, waarvan ruim vier maanden voorwaardelijk.

Volgens zijn advocaat schoot de Turkse Utrechter eind jaren ‘90 in Groningen twee PKK-aanhangers in een café neer. Een van de slachtoffers overleed later. Daarna kwam haar cliënt op de dodenlijst. De man zat destijds een lange gevangenisstraf uit voor de schietpartij.

Hennephandel in Assen

Voor betrokkenheid bij de hennephandel in Assen zat hij in 2014 ruim vier maanden in voorarrest. De hennepzaak is na jaren van onderzoek nog niet voor de rechter geweest. Volgens justitie vertragen de advocaten de zaak en volgens de advocaten is het precies andersom.

Twee jaar geleden verklaarde de rechtbank in Assen de dagvaardingen van het Openbaar Ministerie aan het adres van alle verdachten ongeldig, omdat de verdenkingen niet duidelijk genoeg waren omschreven.

Inmiddels hebben zes van de tien verdachten een nieuwe dagvaarding gekregen. De andere zaken zijn geseponeerd. De Utrechter wordt nu alleen nog verdacht van het wapenbezit en stond daarom apart van de rest terecht.

Turkse broers

De andere vijf moeten zich in januari en februari voor de rechtbank verantwoorden voor grootschalige hennephandel. Hoofdverdachten zijn Mehmet K. (55) en zijn broer Yusuf (49) uit Assen. De oudste van de twee van oorsprong Turkse broers wordt verdacht van de verkoop van 73 kilo hennep in 2013 en 2014.

De Utrechter hoort 25 september welke straf hij krijgt.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.