Warmetruiendag wordt rokjesdag (met 15 graden en volop zon)

Foto: Shutterstock

Wat wordt het vrijdag: Warmetruiendag of Rokjesdag? Volgens weersvoorspellers kan het wel 15 graden worden. Dat wordt zweten in de kabeltrui.

Het Klimaatverbond Nederland roept iedereen op om vrijdag de verwarming een paar graden lager te zetten en een dikke trui aan te trekken.

De verwarming lager, dat wordt een makkie. Sterker dames, de rokjes kunnen (bijna) aan. Meteorologen voorspellen namelijk dat het met zo’n 15 graden de warmste Warmetruiendag ooit wordt. Dat wordt zweten in de kabeltrui.

De belangstelling voor Warmetruiendag in Groningen en Drenthe lijkt gering

Landelijk doen meer dan 200.000 mensen mee aan de Warmetruiendag. De animo voor dit klimaatevenement – toch een ‘hot item’ momenteel  - om mee te doen, lijkt in de provincies Groningen en Drenthe klein. Slechts vier evenementen zijn officieel aangemeld bij de site van Warmetruiendag.

De gemeente Assen heeft een evenement, scholengemeenschap de Nieuwe Veste in Coevorden heeft zich aangemeld net als de vestiging van NHL in Emmen.

In Groningen is het enige 'evenement' aangemeld door Jetske Bergstra. Zij heeft het plan gelanceerd om voortaan nog maar één keer per week te douchen om zo energie te besparen.

Een kopje koffie voor een dikke trui

Het Duurzaamheidscentrum in Assen schenkt vrijdag een gratis tweede kopje koffie aan mensen die in een dikke trui langs komen.

,,Heel veel kopjes koffie zullen dat wel niet worden”, veronderstelt een woordvoerster van de gemeente Assen. Hoe warm het vrijdag ook wordt, de actie gaat door.

 ,,De Warmetruiendag is een landelijk evenement. Het wordt altijd in deze periode gehouden. Dat valt niet anders te plannen”, zegt ze met een blik op de weersverwachting. Ze durft geen uitspraken te doen hoeveel collega’s me een warme trui of dik vest op de werkvloer verschijnen. ,,Het is vrijdag, dan is het sowieso rustiger op het stadhuis. ’s Ochtends is het trouwens best nog koud.”

menu