Was het een lustmoord? Of had juf Mien affaire met rijke fabrikant?

Was het echt een lustmoord? Of had juf Mien een verhouding met een rijke industrieel? Kan het zijn dat ze een lesbische verhouding had met fatale gevolgen?

Juf Mien is al een eeuw geleden om het leven gekomen, vermoord en slordig begraven in het Kluivingsbos in Eelde-Paterswolde. Nog steeds spreekt de moord tot de verbeelding. Het moordbosje wordt nog steeds gemeden. En nog steeds willen de dorpsbewoners een antwoord: wie heeft juf Mien vermoord? En waarom? De politie heeft het nooit kunnen oplossen.

Portret van Mien Jansen in de krant.

Fictieve oplossing

Schrijfster Marijke Verhoeven wil dat alsnog doen, samen met historische vereniging Ol Eel en iedereen die mee wil denken. Een boek moet het worden met althans een fictieve oplossing van de moord.

In het Familiehotel in Paterswolde zaten dinsdag tachtig meedenkers en volgende week komen er nog eens tachtig. CSI Paterswolde dus. Fantasie te over, maar wel geremd door de historische feiten. Verhoeven weet bijna zeker dat de 29-jarige Wilhelmina Jansen destijds in 1916 misschien wel van de fiets is getrokken in het Kluivingsbos, maar daar niet vermoord is. Het bos is uitgekamd, maar haar ondiepe graf is pas na de winter gevonden.

Politierapporten zijn er niet, vragen te over. De thrillerschrijfster heeft zelf drie scenario’s uitgedacht. De bestemming van Mien was het huis van Ritsema, maar die woonde er al niet meer. Had ze gelogen over haar bestemming? Had ze een heel andere afspraak? Het lijkt logisch. Maar met wie? Een industrieel uit Groningen? Een dokter omdat ze abortus moest laten plegen? De vrouw van Ritsema, met wie Mien mogelijk een lesbische relatie had?

De feiten

Wilhelmina Jansen - Juf Mien, zoals ze door iedereen genoemd wordt -  is 29 jaar en een niet onaantrekkelijke vrijgezel als ze 21 september 1916 even na haar middagmaal van haar ouderlijk huis aan het Martinikerkhof in Groningen naar Paterswolde fietst. Op weg naar het huis van Meindert Ritsema tegenover wat nu het Familiehotel is, zo weet haar moeder. Ze komt daar nooit aan. Omdat ze al snel vermist wordt en er een schreeuw is gehoord uit het Kluivingsbos wordt dat bos een van de volgende dagen doorzocht met honden. Zonder resultaat.

Beloningen worden uitgeloofd. Eerst door Justitie, later maakt Ritsema daar 10.000 gulden van (nu zou dat 80.000 euro zijn). Ritsema wil daarmee het gerucht ontkrachten dat hij een moordenaar zou zijn. Want het hele dorp neemt aan dat het om een lustmoord gaat.

Bekendmaking in Nieuwsblad van het Noorden over de beloning die Meindert Ritsema uitloofde om de moordenaar van Mien Jansen te vinden.

Slordig begraven

Pas na de winter stuiten twee bosarbeiders bij toeval op het lijk van een vrouw, slordig begraven onder tien centimeter aarde. De schoenen steken boven de grond uit. Flink in ontbinding, dus de broer van Mien moet het van die kousen en schoenen hebben om haar de identificeren. Het lijk is dan naar het koetshuis gebracht naast het familiehotel. Ze heeft messteken in hals, hart en rug.

Een zoektocht door militairen levert nog wat lichaamsdelen op en een keurig gevouwen stapeltje kleren, begraven op enige afstand. Ook een blauwe kiel wordt gevonden. Even later wordt een fiets uit het meer even verderop gehaald, waaarschijnlijk van Mien.

Opmerkelijk: Ritsema en zijn vrouw zijn een week daarvoor verhuisd naar Groningen. De geruchtenstroom komt direct op gang. Heeft Ritsema Mien vermoord?

Moordbos

Het lijk wordt onder grote belangstelling begraven op de Zuiderbegraafplaats in Groningen. Ritsema verhuist met zijn vrouw al snel nog verder weg, naar Hilversum, om de verwijten niet meer te hoeven horen.

Een eeuw later plaatst de historische vereniging Ol Eel een bord en een gedenksteen waar juf Mien is gevonden om te verklaren waarom het bosje nog altijd het moordbos wordt genoemd.

Abortus of toch...??? Meedenken mag!

Het abortusverhaal houdt redelijk stand in de redenaties van de deelnemers in de gezamenlijke speurtocht. Echt zeker is dat historische vereniging Ol Eel een eeuwenoud verhaal een nieuw leven heeft gegeven. En iedereen mag meedenken. Stuur suggesties naar info@oleel.nl.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.