Wat is er gebeurd bij de dodelijke schietpartij bij Coevorden?

Ging het om een ruzie tussen twee vrienden of was er nog iemand bij betrokken bij de dodelijke schietpartij zondagavond bij Coevorden?

De 28-jarige verdachte uit Coevorden werd zondagavond opgepakt nadat hij, waarschijnlijk in paniek, op de deur van het politiebureau in de stad had geschoten. Een houten plaat is voor het kapotte glas van de deur gespijkerd.

Zwaar gewonde man overleed ter plaatse

De man verklaarde dat er net een schietpartij was geweest in de omgeving van Gramsbergen. Agenten gingen op zoek en troffen langs de weg Haandrik bij Holtheme een zwaargewonde man uit Coevorden aan. Net over de provinciegrens met Overijssel op 5 minuten rijden van het politiebureau.

Omstanders en politie probeerden de man te reanimeren, maar hij overleed ter plaatse.

Volgens de stiefvader van de opgepakte Coevordenaar waren zijn stiefzoon en het slachtoffer vrienden van elkaar. Ze kwamen regelmatig bij elkaars ouders over de vloer. De stiefvader was gistermiddag nog in het ongewisse over wat er met zijn stiefzoon is gebeurd. ,,Ik ben twee keer op het politiebureau geweest, maar daar wordt me niets verteld. Ik ben zeer emotioneel en kan niets zeggen.”

Politie houdt alle scenario’s open

De 28-jarige verdachte wordt gehoord over zijn rol bij de schietpartij in Holtheme. Wat zich daar heeft afgespeeld is nog onduidelijk. De vraag is of de verdachte zijn vriend heeft doodgeschoten of dat er andere daders zijn? De politie is spaarzaam met informatie. Ze houdt alle scenario’s open. Ook de optie dat meerdere personen bij de fatale schietpartij zijn betrokken. Ze sluit meer aanhoudingen niet uit.

Drie gaten in de buik en gorgelgeluiden

Het slachtoffer lag zondagavond in de berm langs de Haandrik, vertelt een getuige. Hij heeft een EHBO-certificaat en assisteerde de politie bij de reanimatie. Het mocht niet baten. ,,We duwden zijn T-shirt omhoog en zagen drie gaten in zijn buik, vermoedelijk kogelwonden. Toen wist ik dat het was afgelopen’’, vertelt de buurtbewoner die anoniem wenst te blijven.

Hij zat zondagavond met zijn vrouw aan de keukentafel en zag door het raam zijn buren een paar honderd meter verderop rondom een stilstaande auto cirkelen. ,,Het is een punt waar geregeld verkeersongelukken gebeuren. Ik besloot te gaan kijken of ik hulp kon verlenen.’’

Eenmaal aangekomen zag hij dat het slachtoffer zeer moeizaam ademde en gorgelgeluiden maakte. Kort na aankomst van de politie overleed de man.

Specialistisch onderzoek

Er is een grootschalig rechercheonderzoek gestart om te achterhalen wat er is gebeurd en wie daarvoor verantwoordelijk is. Rechercheurs en technische rechercheurs uit Zwolle en Almelo zijn ingevlogen voor specialistisch onderzoek. Forensisch rechercheurs hebben maandag een groot deel van de dag sporenonderzoek gedaan op de Haandrik, waar de wandelroute het Pieterpad langsloopt.

Er bestaan nog veel onduidelijkheden over de dodelijke schietpartij. ,,Zo weten we niet voor honderd procent zeker of de verdachte die vast zit zelf het slachtoffer heeft gedood. Voorlopig houden we het op betrokkenheid bij de schietpartij’’, zegt een rechercheur die buurtonderzoek doet langs de Haandrik.

Camerabeelden: wie maakten gebruik van de weg?

Hij rijdt in een burgerauto langs de boerderijen om camerabeelden te verzamelen. Sommige boerderijen hebben veiligheidscamera’s op de weg gericht en de politie hoopt via die beelden te achterhalen welke personen precies op zondagavond gebruik maakten van de weg.

De politie wil de identiteit van het slachtoffer niet bevestigen en ook niets zeggen over de opgepakte Coevordenaar. ,,We houden de kaarten nog even tegen de borst. We willen niet dat getuigen en eventuele andere verdachten worden beïnvloed door informatie die we naar buiten brengen’’, zegt woordvoerder Simen Klok van de Eenheid Oost-Nederland.

Lichaam voor onderzoek naar NFI

Het lichaam van de overleden Coevordenaar is voor onderzoek naar het NFI in Rijswijk gebracht. De auto die langs de Haandrik stond is in beslag genomen voor sporenonderzoek.

De politie hoopt dat zich meer getuigen melden die zondagavond rond zes uur iets verdachts hebben gezien in de omgeving van Gramsbergen/Holtheme.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.