Bij de eerste lockdown, tien maanden geleden, zagen allerlei nieuwe initiatieven het levenslicht. Vele bestaan nog, maar het is niet meer zoals in het voorjaar.

Wie klapte er niet op 17 maart om 20.00 uur ‘s avonds voor de zorg? Minutenlang applaudisseerde het land uit solidariteit voor alle zorgmedewerkers. Legustha Andriessen hielp het applaus organiseren en vertelt hoe zij erop terugkijkt.

„Een vriendin van mij had op tv gezien dat in Spanje geklapt werd. Zij kwam naar mij met het idee en uiteindelijk hebben we samen een Facebook-event aangemaakt”, zegt Andriessen. „Voordat ik het wist stroomden de likes al binnen.”

Coronalied

Andriessen denkt niet dat zo’n actie een tweede keer net zo goed zou werken. „Het was destijds een groot succes. De politiek heeft het er ook steeds over gehad, maar de situatie is nu heel anders”, vertelt ze. „Mensen vinden het nu te lang duren. Twee weken thuis zitten vonden ze nog leuk, maar nu weten ze niet waar ze aan toe zijn en vinden ze het niet leuk meer.”

Toch laat ze zich niet stoppen door de negativiteit. „Dat houd je altijd, maar dat is voor mij geen reden om niet weer iets te organiseren”, zegt Andriessen. „Wij zaten ook achter het coronalied met al die BN’ers.”

Stadskanaal aan Huis

Naast het applaus voor de zorg zijn nog vele andere initiatieven ontstaan, waaronder de bezorgdienst van de ondernemers in het centrum van Stadskanaal: Stadskanaal aan Huis. De inwoners van het dorp en de omstreken kunnen hun bestelling doen bij een deelnemende winkel, die winkel zorgt ervoor dat de producten bij een verzamelpunt komen en een busje brengt het dezelfde dag nog rond.

Volgens Anne-Marchien Venekamp, één van de initiatiefnemers en mede-eigenaar van de Intertoys in Stadskanaal, waren de ondernemers al snel enthousiast. „De dochter van ondernemer Marcel Steenstra van de natuurdrogist wilde wel chauffeur van het busje zijn. Haar broertje vroeg al snel wat hij kon doen dus de fietsenmaker bood een elektrische bakfiets aan die hij kon gebruiken”, vertelt Venekamp.

„De bezorgdienst stond even op een laag pitje, maar we zijn nu weer volop bezig”, zegt Venekamp „Een uur na de toespraak van premier Rutte was de dienst weer opgezet.”

Facebookgroep

Ook in Hoogeveen waren veel mensen die hulp aanboden. Inwoner Judith Bos bedacht de Facebookgroep Hulpgroep Corona Hoogeveen. „Ik heb het vrij snel na de afkondiging van de lockdown opgezet. Ik zag dat overal hulp aangeboden werd. Dan is het handig om dat op één plek te hebben.”

Volgens Bos was de groep in de eerste maanden erg actief. „De situatie was heel erg nieuw en mensen konden ook echt hulp gebruiken.” Later in het jaar werd het minder. „Sinds de versoepelingen van de zomer is de groep heel stilletjes geworden. Mensen zullen ongetwijfeld meer gewend raken aan de situatie.”

De invoering van de harde lockdown heeft geen impact op de groep gehad. „Het is nog steeds stilletjes, maar de groep blijft bestaan voor mensen die hulp nodig hebben”, zegt Bos. Winkeleigenaar Venekamp herkent zich daarin. „Mensen weten nu wel een beetje hoe het werkt. Het is afgelopen jaar gebleken dat we de wereld samen moeten dragen.”

Oppassistent Groningen

Aan het begin van de coronaperiode was er veel vraag naar oppas voor kinderen van ouders in vitale beroepen. Hannah Vijverberg bedacht met drie vriendinnen een oppasdienst voor de zorgmedewerkers van de ziekenhuizen in Groningen: Oppassistent Groningen.

„We liepen alle vier co-schappen in het UMCG. In het weekend dat de intelligente lockdown werd afgekondigd werden die co-schappen gestopt”, zegt Vijverberg. „Al die artsen kwamen door de sluiting van de scholen in de problemen met hun kinderen, dus we bedachten dat wij wel konden oppassen.”

Precies het goede moment

Later bleek dat de vier studentes precies op het goede moment kwamen. „We hebben het UMCG gevraagd of ze behoefte hadden aan oppas voor kinderen van het personeel. Ze waren er heel blij mee”, vertelt Vijverberg. „We hebben zelf niet opgepast. Het werd zo groot dat we meer in een regelfunctie kwamen.”

Ondanks die populariteit bestaat Oppassistent nu niet meer. „We merkten na een tijdje dat er geen aanmeldingen meer binnen kwamen. Het werd rustiger, de scholen gingen weer open en studenten hadden geen tijd meer”, zegt Vijverberg.

In deze harde lockdown weet Vijverberg niet of het weer op gaat starten. „We hebben het concept aan de studievereniging van Geneeskunde (Panacea) gegeven. We vonden het zonde om het weg te gooien”, zegt zij. „Ik denk niet dat het deze keer net zo snel zou gaan. Studenten zijn ook gewoon weer met hun studies bezig.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe