Wat koop je op de Noordelijke woningmarkt voor minder dan 70.000 euro?

Op zoek naar een huis voor een prikkie? Dan kun je nu in Groningen en Drenthe kiezen uit 81 koopwoningen onder de 70.000 euro. Maar meestal zit er wel een addertje onder het gras.

Serviceflats in Drenthe

In Drenthe staan momenteel 16 woningen onder de 70.000 euro te koop. Maar 8 daarvan mogen alleen bewoond worden door 50-plussers en die appartementen zitten ook nog allemaal in dezelfde serviceflat in Hoogeveen. Goedkoop is daar relatief: je hypotheek is dan weliswaar laag, maar aan servicekosten - energiekosten, onderhoudskosten en vaak ook zorgkosten - ben je alsnog een stevig bedrag kwijt. De trotse nieuwe eigenaar van Valkenstede 106 (vraagprijs 69.500 euro) moet bijvoorbeeld maandelijks 483 euro neertellen voor servicekosten.

De goedkope woningen zijn geconcentreerd in een paar flatgebouwen: aan de Steendijk in Assen staan twee kleine tweekamerappartementjes van zo’n 50 vierkante meter te koop, aan de Landschaplaan in Emmen nog eens drie vergelijkbare flatjes. En dan is er nog Torenvalk 81 in Emmen. Voor zo’n appartement zonder leeftijdseis betaal je minimaal 65.000 euro.

Een huis met tuin zit er in Drenthe niet in voor minder dan 70.000 euro, of het moet een van de twee te koop staande recreatiewoningen op bungalowpark Ermerstrand in Erm zijn waar volgens de makelaar permanente bewoning is toegestaan.

Kluswoningen in Groningen

Het beeld in Groningen is heel anders: ook hier de nodige tweekamerflatjes, maar vooral veel woningen met tuin die voor een prikkie te koop zijn. Er zit voor die prijs natuurlijk wel een flinke adder onder het gras: het zijn stuk voor stuk gedateerde kluswoningen waar nog heel wat aan moet gebeuren om het leefbaar te maken.

Neem bijvoorbeeld het pittoreske woonboerderijtje van 90 vierkante meter aan de Zuidwending 329 in Veendam: grote lap grond eromheen, vrij uitzicht op de landerijen en dat alles voor slechts 37.500 euro. Het huisje is alleen wel onbewoonbaar verklaard. Inmiddels is de woning verkocht onder voorbehoud, dus het is afwachten of de nieuwe eigenaar het pand opknapt of de sloophamer pakt.

Wat ook opvalt: het gros van de goedkope woningen staat in Oost-Groningen. Niet eens in aardbevingsgebied, maar juist net daarbuiten: Delfzijl, Hoogezand, Veendam en omstreken en het gebied ten oosten van Winschoten zijn goed vertegenwoordigd aan de onderkant van de markt.

,,In die gebieden, de kant van Duitsland op, heeft de krimp al eerder toegeslagen”, zegt Jan Palland van Makelaardij Groningen, voorzitter van de Groningse afdeling van makelaarsclub NVM. ,,Er was weinig vraag naar woningen en dus lukte het alleen maar om mensen te lokken door de prijzen steeds verder te verlagen.” Woningen in aardbevingsgebied profiteren daarentegen nog van de nabijheid van de stad Groningen. ,,Ten Boer, Bedum, een groot deel van de gemeente Slochteren, dat ligt allemaal nog op fietsafstand, 10 tot 15 kilometer van de Grote Markt.”

Verbouwing lastig te financieren

Wie zo’n leuk klushuis op het oog heeft moet overigens wel eigen geld meebrengen, waarschuwt Palland. ,,Banken financieren heel moeilijk huizen die nog verbouwd moeten worden. Het is namelijk moeilijk in te schatten wat de woning na de verbouwing waard is. Als je in een huis van 70.000 euro een ton moet steken om het te moderniseren, is het maar de vraag of het huis daarna 170.000 euro waard is.”

Hoe centraler de woning ligt, hoe hoger de prijs, en dus zijn er in Drenthe en aan de westkant van Groningen minder goedkope woningen te vinden. Toch kun je zelfs in de stad Groningen nog terecht onder de 70.000 euro: aan de Kremersheerd in buitenwijk Beijum staat een bovenwoning van 76 vierkante meter te koop voor een vraagprijs van 65.000 euro. Maar je raadt het al: dit is wel een klushuis.

De goedkoopste woning in het Noorden vind je in Veendam, aan de Korteleegte 21, voor 29.500 euro. Een serviceflat, wederom. Eerst moest het optrekje twee keer zoveel kosten, maar nadat het sinds april 2014 tevergeefs in de verkoop had gestaan is de prijs flink verlaagd. Met succes: het is inmiddels verkocht onder voorbehoud.

Ook benieuwd welke koopwoningen je voor weinig op de kop kunt tikken in Friesland? Dat bekijk je hier.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.