Wat staat ons nog te wachten? Zo ziet het dagelijks leven eruit tijdens de lockdown in Italië en China

Ook Italië is in lockdown, maar dat betekent niet dat alles dicht zit. Deze apotheek in de zwaargetroffen gemeente Nembro in het noorden van het land, is nog gewoon open. De foto is gemaakt op zondag 15 maart. Foto: EPA / Stefano Cavicchi

Nederland zit op slot, zeker nog tot 6 april. Scholen, restaurants, bioscopen, alles blijft dicht. Wat ons precies te wachten staat, is ongewis. Wat we wél weten, is wat de lockdown betekent voor het dagelijks leven in China en Italië. Kijk maar.

Boodschappen doen

Boodschappen doen kan nog gewoon, ook tijdens de lockdown in Italië. De Italiaanse versie van Thuisbezorgd werkt ook door. Pizza's thuis laten bezorgen kan nog steeds.

loading

En ook supermarkten zijn nog gewoon open in Italië, al moet je bij sommige winkels een nummertje trekken.

Restaurants en koffietentjes

In China zijn restaurants niet verplicht dicht. Wel zijn er vanwege het coronavirus allerlei nieuwe regels.

loading

loading

Ziekenhuizen in Italië hebben het moeilijk

In de Italiaanse ziekenhuizen is de situatie ernstig. Veel mensen hebben medische zorg nodig, en de beschikbare plekken zijn beperkt.

Zoals je ziet, slapen medewerkers van Italiaanse ziekenhuizen overal en nergens. Het zijn heftige weken voor ze. Klik hieronder voor een verslag van een hardwerkende Italiaanse verpleegkundige.

En hier een indringende (Engelstalige) oproep op Twitter van een vrouw vanuit Bergamo. Neem de dreiging van het coronavirus vooral wél serieus, schrijft ze. Steeds meer mensen worden ziek, ook mensen die nog niet zo oud zijn.

Alleen thuis, zonder familie

Het is een vreemde gewaarwording, schrijft Tobias Jones vanuit zijn appartement in de Italiaanse stad Parma in een (Engelstalig) verhaal in The Guardian . De straten in het anders zo rumoerige Italië zijn stil.

Hij zou het liefst met zijn gezin naar zijn familie gaan, schrijft hij. Maar ja, veel familieleden zijn oud, en dat is niet verstandig. Bovendien mag hij de stad niet verlaten.

Even in de zon op het balkon

Gelukkig zit niet iedereen in Italië in de problemen. Veel mensen zitten rustig thuis en wachten af wat er gaat gebeuren, zoals deze twee, op het balkon in Costa di Folgaria.

Scholen dicht? Lekker thuis tekenen

Luca kan niet naar school en maakt daar handig gebruik van door te leren tekenen. Hij oefent onder meer op skateboarders met wild haar, kastelen, spookhuizen en dinosaurussen.

Naar het buitenland kan niet meer

De grens overgaan, is een stuk lastiger geworden. Landen rondom Italië gooien hun grenzen dicht.

loading

Spanje: gevangenisstraf voor het schenden van de noodtoestand

Ook Spanje is inmiddels in lockdown. De regering heeft de noodtoestand uitgeroepen. Wie deze schendt, riskeert boetes vanaf 100 euro of een jaar gevangenisstraf, schrijft de Spaanse krant El País .

Het verwijderen van bijvoorbeeld dranghekken en linten kan je een boete van 100 tot 600 euro opleveren. Boetes voor het verzet tegen agenten kunnen oplopen tot 30.000 euro.

loading

Kippenvel door Spaans applaus

DVHN-verslaggever Jan Westera is net terug uit Spanje. Hij maakte zaterdagavond iets bijzonders mee in de Spaanse plaats Huesca: een minutenlang applaus van de bewoners voor het zorgpersoneel. Lees hier zijn verhaal.

loading

Documentaire: Our World - Wuhan: Life Under Lockdown

Twee lokale filmmakers maakten een documentaire over de lockdown in Wuhan, het epicentrum van de corona-uitbraak. De twee, Lin Wenhua en Cai Kaihai, filmden het dagelijks leven. Het resultaat, te zien bij de BBC , is vanuit Nederland helaas niet te bekijken. Onderstaande samenvatting van ruim tien minuten wel.

menu