Wat voor paasei eet jij? (Spoiler: Het is in ieder geval geen vrije uitloop)

Een vrije-uitloopei met Pasen? Vergeet het maar. Wie een ei nuttigt of in de tuin verstopt, is aangewezen op scharrel of biologisch.

Zachtgekookt, zo eet Kees Sijbenga uit Hooghalen zijn eieren het liefst. Dit paasweekend zal hij er zeker acht verorberen, schat de boer van de biologische pluimveehouderij Dennenhoeve. „Eieren zijn heel gezond”, zegt hij. „Men meent wel eens dat superfoods per se van de andere kant van de wereld moeten komen, maar dat is onzin.”

Chocolade

We eten met Pasen ruim 30 miljoen eieren, schat Anevei, de vereniging van eierhandelaren en eiproductfabrikanten. Gauw twee keer meer dan normaal. Kippeneieren wel te verstaan, want de chocoladeversies overtreffen rond Pasen met ruim 50 miljoen het echte ei.

Op YouTube is te zien hoe boer Sijbenga het zeil van zijn kippenschuur omhoog rolt, waarna honderden bruine kippen naar buiten rennen. De Drentse pluimveehouder plantte eiken, wilgen, kastanjebomen en allerlei struiken voor zijn 4250 kippen. „Het zijn bosdieren”, verklaart Sijbenga. „Kippen lopen liever tussen bomen dan op een grasveld. Zo kunnen ze schuilen als er onraad is.”

Diervriendelijk

Nederland is internationaal gezien voorlijk als het om kippen met een grote bewegingsvrijheid gaat. Biologische eieren, de meest diervriendelijke variant, zijn goed voor een marktaandeel van 15 procent. Deze kippen hebben veel ruimte, kunnen naar buiten en eten biologisch voer.

Zo’n 20 procent van de eieren wordt geproduceerd als vrije uitloop. Deze leghennen kunnen dagelijks vrijelijk naar buiten. Scharreleieren zijn met een aandeel van 54 procent de grootste partij in het winkelschap.

Een scharrelkip ziet nooit de buitenlucht

„Een scharrelkip ziet nooit de buitenlucht”, zegt boer Sijbenga. Zijn eigen biologische kippen momenteel ook niet. „Door de ophokplicht, een maatregel om besmetting met vogelgriep te voorkomen, zitten ze al sinds vorig najaar verplicht binnen.”

De vogelgriep, die de afgelopen maanden herhaaldelijk in Nederland toesloeg, heeft veel gevolgen voor de boeren die vrije uitloopeieren verkopen. Nu de leghennen zijn opgehokt, mogen hun eieren niet meer als ‘vrije uitloop’ worden verkocht. Ze worden als scharrelei aan de man gebracht. Het aandeel scharrelei in de winkels is daardoor vele procenten groter dan normaal.

Waarom zijn sommige eieren wit?

Op de vraag of Sijbenga voor Pasen een lading extra eieren aanlevert, schiet de boer in de lach. „Dat kan niet”, zegt hij. Een kip legt een ei als hij een ei legt, aldus de boer. Trucjes om daar iets aan te doen bestaan niet.

Invloed op de kleur van de eierschaal - witte eieren zijn beter te beschilderen - heeft hij evenmin. „De kleur is een raseigenschap. Een kip met witte oorlellen legt witte eieren. Daar doe je niets aan.”

Misverstand in de stal

De kippen die biologische eieren leggen, mogen evenmin naar buiten. Toch behouden zij wél hun biologische status, aldus voorzitter Hubert Andela van branchevereniging Anevei. „Als kippen binnen moeten blijven, worden de voorschriften overruled”, stelt hij.

Andela maakt meteen ook maar een einde aan een misverstand: pluimveehouders hoeven hun biologische beesten na het opheffen van de ophokplicht niet alsnog extra daglicht te gunnen.

'Ze drukken elkaar bijna dood'

„In het begin van de ophokplicht was het lastig voor de kippen”, vertelt Sijbenga. „Ze zaten ‘s ochtends onrustig op me te wachten. ‘Boer, het is tijd om naar buiten te gaan’, bedoelden ze. Toen het zeil dicht bleef, duwden ze allemaal naar voren. De voorste kippen werden bijna doodgedrukt.” Dat gebeurt inmiddels niet meer. „De kippen zijn eraan gewend. Ze weten niet beter meer.”

Drie cent per ei betekent een miljoenenverlies

Ook voor de leghenbedrijven is het vervelend. Het verlies van de vrije uitloop-status betekent volgens Andela al gauw een inkomstenderving van 3 cent per ei. Dat lijkt weinig, maar sinds 2 februari (het moment waarop de eieren hun status verloren) lopen leghenhouders volgens Andela zo’n 1,2 miljoen euro aan inkomsten per week mis.

Nederlandse exporteurs zien hun buitenlandse klanten zoeken naar toeleveranciers in landen zonder vogelpest. Het zal voor deze exporteurs straks lastig zijn hun positie terug te winnen, verwacht Andela.

„Ik hoop van ganser harte dat de ophokplicht gauw voorbij is”, zegt boer Sijbenga. „Hopelijk mogen de dieren over een dag of tien tot veertien weer naar buiten. De kippen verlangen naar de buitenlucht.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.