Wat we deze week kunnen verwachten van de rechtszaak tegen de moeder van Sharleyne

In de rechtbank in Assen start woensdag de strafzaak tegen Heleen J., de moeder van Sharleyne. Volgens het openbaar ministerie heeft de vrouw haar dochtertje gewurgd en daarna van tien hoog van de flat naar beneden gegooid.

De rechtszaak duurt vier dagen. Dit is de planning van de rechtbank.

Tijdlijn: de gebeurtenissen in de zaak Sharleyne op een rij
Lees verder

Woensdag 13 juni: Ondervraging Heleen J. en deskundigen
Het is de eerste keer dat de moeder van Sharleyne op een openbare zitting verschijnt. Volgens Heleen J. is haar dochtertje zelf gesprongen of gevallen tijdens het slaapwandelen. Ze zal door de twee officieren van justitie en drie rechters aan de tand worden gevoeld over haar verklaringen.

Er zijn meerdere deskundigen die de dood van Sharleyne hebben onderzocht. Drie van hen worden woensdag ondervraagd. Eén deskundige zegt dat Sharleyne is gewurgd voor haar val. Een ander kan dat niet met zekerheid vaststellen.

Donderdag 14 juni: Persoonlijke omstandigheden
Vandaag wordt een bewegingsdeskundige door de rechtbank ondervraagd. Ook worden de persoonlijke omstandigheden van de moeder besproken. Een psycholoog en een psychiater spraken met Heleen J. terwijl ze in de gevangenis zat. De rapportages van deze deskundigen komen ook aan bod.

Vrijdag 15 juni: Nabestaanden spreken
Nabestaanden mogen vandaag gebruik maken van hun spreekrecht. Dat betekent dat ze onder meer mogen vertellen over de gevolgen die de dood van Sharleyne op hen heeft. Ook mogen ze zeggen welke straf ze gepast vinden.

Maandag 18 juni: Strafeis
De officieren van justitie maken vandaag de strafeis bekend. De advocaat van Heleen J. mag hierop reageren in zijn pleidooi.

Heleen J. krijgt zelf het laatste woord.

Uitspraak
Het is gebruikelijk dat de rechtbank na twee weken uitspraak doet. In deze zaak neemt de rechtbank meer tijd. De uitspraak wordt drie tot vier weken na de rechtszaak verwacht.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.