Waterbergingen in gebruik genomen. In Zuid-Drenthe hoeft niemand meer bang te zijn voor natte voeten

Langs de Hoogeveensche Vaart zijn vrijdag twee enorme waterbergingen in gebruik genomen. In Zuid-Drenthe hoeft niemand meer bang te zijn voor natte voeten.

De waterbergingen liggen aan het deel van de vaarweg tussen Meppel en Hoogeveen. De timing van de ingebruikname, midden in een heel droge periode, had gelukkiger gekund. Maar net zoals volgens het spreekwoord na regen zonneschijn komt, zal het na de huidige droogte beslist weer natter worden. Sterker: door de klimaatverandering worden vaker langdurige droogte maar ook perioden met wateroverlast verwacht. Extreme buien worden minder zeldzaam.

Tijdelijke ‘parkeerplaatsen’ voor overtollig water

Bij die omstandigheden kan waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) de twee bergingen inzetten als tijdelijke ‘parkeerplaatsen’ voor overtollig water uit de Hoogeveensche Vaart. Komt daar een keer te veel water in te staan, dan kan dat worden afgevoerd naar de bergingen. Daarmee daalt de waterstand in de Hoogeveensche Vaart en neemt het risico op overstromingen af. Zodra het peil in de Hoogeveensche Vaart weer is gedaald, kan het water terug worden gevoerd.

Waterberging Panjerd-Veeningen is met een capaciteit van 800.000 kubieke meter de grootste van de twee. Berging Traandijk kan 350.000 kuub water opvangen. Samen kunnen ze dus ruim 1,1 miljoen kubieke meter overtollig water, oftewel de inhoud van 30.000 tankwagens, bergen. In geval van ‘neerslagpieken’ kunnen beide bergingen binnen 24 uur vol wat water worden gezet.

Bergingen hebben miljoenen gekost

Panjerd-Veeningen, een berging waaromheen grote dijken zijn aangelegd, heeft zo’n drie miljoen euro gekost. Daarvan is een miljoen op tafel gelegd door de provincie Drenthe. Met de aanleg van de andere waterberging met kade was 1,4 miljoen gemoeid.

Het waterschap verwacht dat de bergingen eens in de 25 tot 100 jaar daadwerkelijk moeten worden gebruikt. In drogere perioden krijgt de natuur vrij baan. Stichting Het Drentse Landschap beheert de natuurgebieden.

Marga Kool dirigeert eerste water naar berging

WDODelta liet vrijdagmiddag boot De Vrijstate door de Hoogeveensche Vaart glijden om een grote groep genodigden de waterbergingen te laten zien. Bij Panjerd-Veeningen liet Marga Kool de hier gebouwde balgstuw leeglopen. Na enig wachten stroomde een demonstratieve hoeveelheid water richting de berging. Kool was dijkgraaf van waterschap Reest en Wieden, dat begin 2016 opging in WDODelta. Gedeputeerde Cees Bijl en directeur Sonja van der Meer van Het Drentse Landschap onthulden een bij de stuw geplaatst informatiebord.

‘Het water stond al bij de voordeur’

Tijdens de eerste helft van de boottocht had Bijl aan de grote wateroverlast van 1998 herinnerd. Die is de directe aanleiding geweest voor een reeks maatregelen, waarvan de aanleg van de waterbergingen het meest in het oog springt. De PvdA-er was toen net een paar maanden burgemeester van Meppel. ,,Ik zat nog aan mijn ontbijt toen ik werd gebeld door de loco-burgemeester. In eerste instantie dacht ik dat hij overdreef. Maar toen ik mijn huis in Nijeveen uit wilde lopen, stond het water al bij de voordeur.”

‘Opgave waterschap is niet kleiner geworden’

Hans Pereboom, lid van het dagelijks bestuur van het waterschap, hield de genodigden voor dat de gevolgen van de klimaatverandering nog ingrijpender zouden kunnen zijn dan tot nog toe aangenomen. ,,We nemen nu deze waterbergingen in gebruik. Maar onze opgave is na 1998 niet kleiner geworden, integendeel. Ik houd er rekening mee dat wij binnen tien jaar opdracht krijgen nog meer maatregelen te treffen.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.