Waterleidingmaatschappij Drenthe lijdt miljoenenverlies

De activiteiten van Waterleidingmaatschappij Drenthe (WMD) in Oost-Indonesië zijn uitgelopen op een financieel fiasco.

WMD heeft de afgelopen jaren tientallen miljoenen verlies geleden. De waterleidingmaatschappij heeft 13 miljoen euro uit het eigen vermogen moeten bijpassen om verliezen van vóór 2014 op te vangen. Interim-directeur Peter Glasbeek maakte dat dinsdagmiddag bekend.

Onderzoek

Glasbeek nam het stokje op 1 april over Karst Jan Hoogsteen. Glasbeek zei ‘hevig geschrokken’ te zijn van de bevindingen. Eerder werd al onderzoek gedaan naar de gang van zaken binnen het waterbedrijf. De Raad van Commissarissen stelde daarvoor eind 2014 de Commissie-de Boer aan, onder leiding van voormalig minister en commissaris van de Koningin in Drenthe Margreeth de Boer.

Er waren destijds al vragen over de gang van zaken in Indonesië. Uit eerder onderzoek bleek al dat de activiteiten onder het directe gezag van voormalig directeur Hoogsteen vielen en nauwelijks bekend waren binnen de rest van het bedrijf. De verwachting is dat de verliezen voor 2014 en 2015 beperkt blijven.

Indonesische waterbedrijven

WMD ondersteunde in Oost-Indonesië lokale waterbedrijven financieel. De waterleidingmaatschappij probeert de activiteiten nu zo snel mogelijk af te bouwen.

Het kernbedrijf van WMD, waarvan gemeenten en provincie aandeelhouders zijn, is financieel wel gezond. Het fiasco leidt niet tot hogere waterlasten voor de burger.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.