Wateroverlast clubs bij raadscommissie in Beilen

De voetbalverenigingen zijn niet tevreden met het voorstel van de gemeente over de oplossing voor de wateroverlast op de velden van Sportpark Noord-West in Beilen.

De verenigingen vv Beilen en cvv Fitboys kampen al jaren met wateroverlast waardoor de velden vaak onbespeelbaar zijn. Wethouder Gerard Lohuis liet een onderzoek doen naar de oorzaak van de wateroverlast op Sportpark Noord-West door bureau Kybys. Kybys rapporteert dat de slechte waterafvoer deels wordt veroorzaakt door de grondstructuur (een leemlaag) die water slecht doorlaat. De tweede oorzaak is een slecht functionerend drainagesysteem.

Eigen bijdrage verenigingen

De wateroverlast is het gevolg van keuzes die bij de aanleg van het park, meer dan twintig jaar geleden, zijn gemaakt. Kybys noemt dit voor die tijd ‘reële keuzes’. Het betekent wel dat alle acht velden binnen vier jaar moeten worden gerenoveerd. Bij twee velden moet direct actie ondernomen worden omdat ze bijna niet meer bespeelbaar zijn.

Omdat de verenigingen op het sportpark zelfbeherend zijn, zijn ze volgens de gemeente voor een deel zelf verantwoordelijk voor een oplossing voor de wateroverlast. Een complete renovatie van de natuurvelden kost 570.000 euro, met twee kleedkamers erbij kost het 660.000 euro. Daarvan zouden de verenigingen zelf 176.000 euro moeten bekostigen.

Kunstgrasvelden, of renovatie?

De verenigingen zien het anders: zij willen drie natuurvelden renoveren, en drie kunstgrasvelden. Met dat scenario komen de kosten boven de 1,5 miljoen uit. Mario Wiersma van vv Beilen: ,,Wij hebben de voorkeur voor kunstgrasvelden omdat we bang zijn dat er met gerenoveerde natuurgrasvelden over een tijdje hetzelfde probleem ontstaat.’’

Bestuursleden cvv Fitboys spreken dinsdagavond tijdens de commissievergadering Zorg en Welzijn, waarin de wethouder het voorstel bespreekt. ,,Onze wensen worden nog niet serieus genomen in dit voorstel, maar wij blijven positief omdat we met de gemeente in gesprek zijn.’’

menu