Waterschap Drents Overijssel Delta: nieuw werken in nieuw gebouw

Het nieuwe Waterschap Drents Overijssel Delta (WDODelta) betrok op 4 juli een nieuw, duurzaam hoofdgebouw in Zwolle. Op 17 september houdt WDODelta daar open huis.

Fusie

Met ingang van dit jaar is het Zuidwest-Drentse waterschap Reest en Wieden gefuseerd met het waterschap Groot Salland in Zwolle. Daardoor ontstond het op een na grootste waterschap van Nederland, met vijfhonderd werknemers die het waterbeheer verzorgen in Zuidwest en Midden-Drenthe, alsmede West-Overijssel.

Meteen na de fusie ontstond een discussie over waar de hoofdzetel van het nieuwe waterschap zou komen. Die discussie werd in het voordeel van Zwolle beslecht, waardoor het Reest en Wieden kantoor in Meppel de deuren sloot.

Hoofdgebouw

Het waterbeheer in een deel van Drenthe wordt voortaan geregeld vanuit een nieuw hoofdgebouw aan de Dokter van Deenweg in Zwolle, dat vanaf de parkeerplaats te voet bereikbaar is over een gloednieuwe brug die over water gaat. „Een toepasselijke entree”, zegt architect Schild.

Het vijf verdiepingen tellende kantoorpand stond er al jaren, maar er was nog geen onderneming gevonden die het wilde betrekken. Tot het waterschap zich meldde. Architectenbureau Groen+Schild kreeg de opdracht om het pand zo in te richten dat het karakter van het waterschap naar voren kwam en er volop ruimte zou zijn voor het ‘nieuwe werken’. Dijkgraaf Herman Dijk: „We hebben flexplekken, sta-plekken, zitplekken, stilteruimtes en bijna loungeachtige ruimtes. Alles is toegespitst op individuele kwaliteiten, terwijl er tegelijkertijd volop ruimte wordt gecreëerd voor onderling contact.”

Bijzonder

Wat opvalt in de ontvangsthal: een vide met loopbrug. Schild: „We hebben gekozen om het bedrijfsrestaurant op de begane grond te realiseren, met een mooi terras. Om het open karakter te bevorderen, hebben we een vide gemaakt waarbij je vanaf de brug op de eerste verdieping de ‘leefkeuken’ inkijkt.”

Ook bijzonder: mensen van verschillende afdelingen konden zelf suggesties doen over het gebruik van materialen, kleuren of de samenstelling van ruimtes. Het is 17 september tussen 11 en 16 uur allemaal te zien.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.