Waterschap: Droogte pas weg na 2 weken miezeren en vervolgens 200 regendagen

Het neerslagtekort is zo hoog opgelopen dat het volgens waterschap Vechtstromen minstens tweehonderd dagen zou moeten regenen om de normale situatie te herstellen.

Daarmee zijn we er nog niet, want om de kurkdroge bodem die regenval op te laten nemen is voorafgaand twee weken lang miezerregen nodig. De bovenlaag is volgens Vechtstromen nu namelijk net zo hard als asfalt, ongeacht de grondsoort. ,,Pas als die bovenlaag weer wat vochtig is, kan er water worden opgenomen. Anders stroomt de regen zo weg, net als op asfalt’’, zegt Marga Oosterveld van Vechtstromen, dat in Drenthe vooral actief is in de zuidoosthoek.

Kurkdroge zeem

Het waterschap vergelijkt de situatie met een kurkdroge zeem. Die neemt even onder de kraan ook geen vocht op. Pas als de zeem vochtig is, lukt dat wel.

In die tweehonderd dagen hoeft het niet achter elkaar door te regenen, maar iedere dag flinke buien zijn volgens Vechtstromen wel wenselijk. ,,Pas dan komt ook het grondwater weer op een normaal peil’’, zegt Oosterveld.

Nog nooit zo droog

,,Het is sinds 1900 nog nooit zo droog geweest in Nederland. Voor deze periode van augustus zijn we het recordjaar 1976 ruimschoots voorbij gestreefd’’, weet Oosterveld. Volgens het KNMI bedraagt het landelijke neerslagtekort op dit moment 305 millimeter. In 1976 liep het tekort uiteindelijk op naar 360 millimeter, maar die waarde werd pas eind augustus bereikt.

Hoosbuien

Vechtstromen houdt net als andere waterschappen nauwlettend de voorspelde regenval van vandaag in de gaten. Sommige weermodellen gaan uit van behoorlijke hoosbuien. Dan is het alle hens aan dek voor de waterschappen, want omdat de keiharde grond geen water opneemt hoopt regenwater zich snel op in de grotere watergangen. Het is dan zaak zo snel mogelijk dit water af te voeren, als schril contrast met de afgelopen weken toen zo veel mogelijk water het gebied werd ingepompt.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.