Waterschap Hunze en Aa's verhuist lab naar Veendam

Waterschap Hunze en Aa’s verhuist het laboratorium vanuit Assen naar het hoofdkantoor in Veendam. Nieuwbouw kost ongeveer 2,5 miljoen euro.

Het waterschapslaboratorium zit al decennialang in de Drentse hoofdstad. ,,Maar met het aflopen van het huurcontract van het huidige pand in september 2018, lijkt nieuwbouw de beste move’’, zegt Jelmer Kooistra van Hunze en Aa’s.

Aansluiting

Het is de bedoeling dat de verhuizing naar Veendam naadloos aansluit op het moment dat het huurcontract met woningcorporatie Actium afloopt.

Op het laboratorium werken ongeveer 24 mensen. Die hebben aangegeven veel te voelen voor een verhuizing naar het moederbedrijf in Veendam. Waterschap Noorderzijlvest is ook akkoord met de verhuizing. Beide schappen werken op het gebied van laboratoriumwerkzaamheden samen.

Samenwerking

Hunze en Aa’s heeft eerder onderzocht of naast Noorderzijlvest samenwerking met Wetterskip Fryslân ook voordeel zou opleveren. Dat bleek niet het geval, mede omdat het laboratorium van Hunze en Aa’s en Noorderzijlvest tot de goedkoopste van Nederland behoort. Een derde partner binnenhalen zou kostbaarder zijn. Wel blijft er onderlinge samenwerking en afstemming op het gebied van ontwikkeling van analysemethodes en kennisuitwisseling.

Verlengen

Het dagelijks bestuur van het waterschap heeft onderzocht of verlengen van het huurcontract een optie was, maar na alle plussen en minnen, blijkt nieuwbouw goedkoper.

Het nieuwe laboratorium komt naast het hoofdkantoor te staan, maar krijgt er geen rechtstreekse verbinding mee. Hunze en Aa’s heeft het grond waarop het nieuwe lab moet verrijzen al in bezit. Het lab wordt qua oppervlakte iets kleiner dan de ruimte in Assen waar vanuit nu wordt gewerkt. Er is minder ruimte nodig, doordat het personeel gebruik gaat maken van de kantine op het hoofdkantoor.

Analyses

De laboratoriummedewerkers maken analyses van het rioolwater op de zuiveringinstallaties. Ook maken ze analyses van oppervlaktewater van grote industriële bedrijven, zoals Avebe. Daarnaast controleren ze ook het zwemwater van plassen in Groningen en Drenthe en een klein deel van Friesland.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.