Waterschap WDODelta start met najaarskeuring van de dijken

Het waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) start op 26 september met de najaarskeuring van de dijken.

In totaal heeft het waterschap 1000 kilometer aan dijken in hun gebied (Drenthe/Overijssel). Zowel in het voorjaar als het najaar worden ze grondig gecontroleerd op zwakke plekken.

Schades

,,We komen vooral rijspoorschade tegen en we zien regelmatig dat kleine stukjes dijk zijn weggespoeld’’, zegt Herald van Gerner van WDODelta. ,,Door de tweejaarlijkse controle zijn we er vroeg bij om het te herstellen.’’

Naast schades worden de dijken gecontroleerd op molshopen, distels en wortels van bomen of struiken die de dijken kunnen verzwakken.

Werk aan de winkel

Volgens van Gerner liggen de dijken in Drenthe er goed bij, maar is er dit jaar wel extra werk aan de winkel. ,,Het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft voor volgend jaar de veiligheidseisen omhoog geschroefd. Dat betekent dat we ongeveer 150 kilometer aan dijken extra moeten verstevigen.’’

De eisen zijn aangescherpt, omdat Nederland steeds vaker te maken heeft met extreme hoosbuien. De vorige eisen dateren uit de jaren ‘60 van de vorige eeuw. Op Prinsjesdag kondigde minister Shultz van Hagen aan dat er een nationaal plan wateroverlast komt om stad en land te wapenen tegen hoog water.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.