Waterschap: beregeningsverbod tussen Meppel en Steenwijk

In het gebied tussen Meppel en Steenwijk mag vrijdag sinds het middaguur geen water meer worden ontrokken uit sloten, weteringen, beken en kanalen.

Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDOD) heeft het verbod ingesteld voor Nijeveen-Kolderveen en Paardeweide-Veendijk. Handhavers van het waterschap zien erop toe dat geen oppervlaktewater meer wordt gebruikt voor het beregenen akkers, weilanden en tuinen.

‘Daling tegengaan en voorraad houden’

WDOD hoopt met deze maatregel te voorkomen dat het waterpeil verder daalt. Ook moet er voldoende water in voorraad zijn voor de warme en droge periode die nog wordt verwacht.

Door de lage waterstand kan er schade optreden aan oevers en kaden. Omdat de temperatuur van het water verder oploopt (dit gaat sneller naarmate het waterpeil zakt) neemt de kwaliteit van het water sterk af. Doordat er minder zuurstof in zit, kan er vissterfte optreden.

Ook beregeningsverbod in Zuidoosthoek

Vechtstromen heeft in de Zuidoosthoek van Drenthe in diverse gebieden een beregeningsverbod ingesteld. Dit geldt onder meer voor het gbied tussen Emmen en Odoorn, bij Weiteveen, tussen Sleen en Wezuperbrug en tussen Oosterhesselen en Nieuw-Balinge.

Hunze en Aa’s kondigde eerder al een beregeningsverbod aan voor het gebied Veenmarken in Groningen. In de rest van het werkgebied van Hunze en Aa’s moeten boeren, die willen beregenen, contact opnemen met de peilbeheerder. Een melding per email is niet voldoende.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.