Nederland trekt er met Hemelvaart en met Pinksteren massaal op uit. Bij bungalowparken, hotels en vakantiehuisjes regent het last minute boekingen, zo blijkt uit een rondgang. Wie naar Drenthe wil, moet snel zijn, want daar zijn de meeste vakantieparken volgeboekt.

In tegenstelling tot de vakantieparken, hotels en huisjes loopt het op de camping nog niet bepaald storm. 

Amper anderhalve week geleden had Flechter Hotels nog nul boekingen voor Hemelvaart en Pinksterweekend staan. Inmiddels is 85 procent van de ruim 6000 kamers de komende weekenden bezet, laat de grootste hotelketen van Nederland weten. En de boekingen blijven binnenstromen, meldt directeur Rob Hermans.

Records

,,We verbreken dagelijks records. Dit zijn aantallen die we nog nooit hebben gezien, zo vreselijk veel wordt er nu geboekt.”

Ook bij het vakantieparken loopt het aantal boekingen voor Hemelvaart en Pinksteren hard op. Parkvakanties.nl waar grote vakantieparken als Landal en Roompot bij zijn aangesloten, zegt dat de parken voor het hemelvaartsweekend al voor 72 procent gevuld zijn.

In tegenstelling tot Drenthe hebben Limburg, Zeeland en de Veluwe nog wel voldoende huisjes beschikbaar. Volgens Parkvakanties ging het aantal boekingen en zoekopdrachten afgelopen weekend door het dak. ,,Het lijkt alsof iedereen er nu tussenuit wil”, reageert Laurens Taekema van Parkvakanties.nl.

Volgens de data van Parkvakanties zijn mensen nu vooral op zoek zijn naar vrijstaande bungalows in de natuur: de plekken waar je de ruimte hebt en niet te dicht op elkaar zit. De grootschalige parken worden enigszins gemeden.

(Tekst leest door onder de foto)

loading

Uitvalsplek

En niet alleen bungalowparken zijn in trek. Ook vakantiehuisjes van particulieren zijn een uitvalsplek voor de vakantievierende Nederlander, merkt Micazu, het platform waar Nederlandse eigenaren hun vakantiehuis verhuren.

Volgens directeur Jens van den Broek loopt het storm met Hemelvaartsweekend en Pinksteren. Ter illustratie: voor dit weekend is er nog slechts 11 procent van de woningen beschikbaar, voor Pinksterweekend ligt dat iets hoger op 20 procent.

Overigens is het niet overal een gekkenhuis. Center Parcs bijvoorbeeld heeft dit weekend slechts twee parken open en met Pinksteren zullen voor het eerst weer alle parken geopend zijn. Er komen wel wat boekingen binnen maar storm loopt het niet. Volgens woordvoerder Marthijn Tabak is dat prima. ,,Tjokvol wordt het niet en dat willen we ook niet. We willen eerst rustig en voorzichtig opstarten.”

Waar het ook niet tjokvol is, is op de campings. Bas van Mill van Stichting Vrije Recreatie wil wel graag een oproep doen aan alle Nederlanders die de komende weekenden er tussenuit willen, maar geen idee hebben waarheen. ,,Mensen, kom allen naar de camping”, luidt zijn boodschap.

Financieel

Bij zijn stichting zijn zo'n 1200 kleine campings aangesloten en die staan volgens hem te trappelen om weer gasten te ontvangen. Zeker na de wekenlange sluiting kunnen ze dat financieel goed gebruiken, vult hij aan. Maar het lijkt erop dat die gasten daar nog niet voor te porren zijn. ,,Mensen zijn huiverig om naar de camping te komen", constateert hij.

Hij gaat er wel vanuit dat het iets tijdelijks is; zeker omdat voor de zomer de boekingen wel binnenstromen bij campinghouders. ,,Misschien dat mensen denken dat omdat de sanitaire gebouwen op de campings nog tot 1 juli gesloten zijn dat de campings ook op slot zitten tot die tijd.”

Maar dat is dus niet zo, wil hij maar zeggen. Wel is het zo dat mensen die naar de camping willen, hun een eigen toilet in de camper of caravan moeten hebben. Volgens Van Mill is dat zelfs voor mensen met een vouwwagen of tent gemakkelijk op te lossen door een eigen draagbaar toilet mee te nemen. ,,Kijk, en dan kun je ook gewoon heerlijk genieten van de rust en de natuur", reageert hij. 

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe