'We hopen op nog meer gezonde baby's'

Verloskundigen gaan aan meisjes op vmbo-scholen in Assen voorlichting geven over het belang van een gezonde leefstijl bij een zwangerschap.

Dat zegt verloskundige Ankie Bremer. Het doel is om het sterftecijfer van pasgeboren baby’s verder te laten dalen. ,,We hopen op nog meer gezonde baby’s.”

In Nederland is de zogeheten perinatale sterfte (vanaf 22 weken zwangerschap tot zeven weken na de geboorte) hoger dan in sommige andere Europese landen. Volgens Bremer geven roken, alcohol, veel stress en slechte voeding meer risico op groeiachterstand en vroeggeboorte. ,,Dat zijn belangrijke oorzaken van babysterfte. Door meer voorlichting te geven, willen we toekomstige zwangeren in een vroeg stadium bewust maken dat bijvoorbeeld roken en drinken veel schade kan toebrengen aan het ongeboren kind.”

Verantwoordelijkheden

Er is voor gekozen om meisjes in klas 3 van vmbo-scholen in Assen voorlichting te geven. Ook de verantwoordelijkheden van het ouderschap komen aan de orde. ,,Uit ervaring weten we dat deze meisjes in risicogroepen zitten. Als verloskundigen in Assen en omgeving hebben wij geregeld te maken met tienerzwangerschappen en kwetsbare zwangere vrouwen die onvoldoende inzien dat ongezond leven grote risico’s geeft.”

Het project is opgezet door het Verloskundig Samenwerkingsverband Assen, waarbij de verloskundepraktijken in de regio, de gynaecologen van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA) en de kraamzorg zijn aangesloten. Het Regionale Consortium Noord-Nederland gaf subsidie. De vmbo-afdeling Penta van het Nassau College in Assen is dit najaar als eerste school aan de beurt.

Alarm geslagen

Gynaecoloog Annemieke Koops van het WZA zegt dat in 2010 alarm werd geslagen over het relatief hoge babysterftecijfer in Nederland. ,,Sindsdien is al veel verbeterd in de kwaliteit van de geboortezorg. Het sterftecijfer is ook al gedaald, maar we zijn er nog niet.”

Verloskundigen en gynaecologen proberen door vroege voorlichting ook vrouwen te bereiken die nog niet zwanger zijn. ,,Wie stopt met anticonceptie, moet eigenlijk meteen met foliumzuur beginnen. Gezond zwanger worden is goed voor de aanstaande moeder en voor de baby: het heeft effect op de vorming van de foetus en de ontwikkeling van het lichaam op latere leeftijd.”

Lees meer in het artikel Gezond genieten van zwangerschap

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.