We moeten er voor naar de stembus, maar wat behelst de sleepwet eigenlijk?

Op 21 maart kunnen we per referendum stemmen over de sleepwet. Een omstreden wet waarover sommigen zich ernstig zorgen maken. Zijn die zorgen terecht?

De sleepwet, wat behelst die eigenlijk?

De sleepwet heeft officieel de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Deze wet, die al is aangenomen door het parlement en volgend jaar ingaat, geven de geheime diensten extra middelen om terroristen op te sporen.

Heeft die wet ook betrekking op mij?

De geheime diensten mogen van een hele wijk het telefoon- en internetverkeer van burgers afluisteren als er een verdacht persoon verblijft. Als je toevallig in die wijk woont, dan worden ook jouw gegevens afgetapt.

Nou en, wat kan me gebeuren. Ik doe niks verkeerds?

Jouw privacy wordt aangetast. Ook al heb je niks op je geweten, dan nog kunnen jouw gegevens misschien later tegen je gebruikt worden.

Hoezo mag ik ineens stemmen over de sleepwet?

Een groepje studenten heeft genoeg handtekeningen opgehaald om zo’n referendum af te dwingen. Ze werden een handje geholpen door het programma van Arjen Lubach.

Maar de huidige regering wil het raadgevend referendum toch afschaffen?

Klopt, maar deze zat al in de pijplijn. Wel heeft de regering aangegeven zich niks van de uitslag van het referendum aan te trekken.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.