In Bunde is de drukte alweer terug, bij Dankern-See bij het Duitse Haren is het rustig. Maar dat is waarschijnlijk stilte voor de storm. De grens is weer open.

Wat een weldadige rust. Het is warm weer, maar dat is nauwelijks te merken bij Dankern-See, de recreatieplas bij Schloss Dankern bij het Duitse Haren. Vanuit het water klinken Nederlandse stemmen, even verderop voetballen twee jongens op het strand. Het blijken Martijn Tieks en een vriend (‘mijn naam liever niet in de krant’) uit Ter Apel te zijn.

Mooi schoon water

„We komen hier wel vaker”, vertelt Martijn. „Het is vlakbij onze woonplaats.” Hij wijst op het zwemwater dat kristalhelder is. „Dat is bij ons in de buurt wel anders, neem de plas bij Sellingerbeetse.” „Hier onderhouden ze de plas goed”, voegt zijn vriend toe. „Hier zijn ook recreatiehuisjes, dus doen ze hun best het aantrekkelijk te houden.”

Duitsland heeft nu code geel en we kunnen er weer voor de lol naar toe. De vriend van Martijn stak ook tijdens de lockdown geregeld de grens over, want hij werkt in Meppen. Van zijn werkgever had hij een pasje. „Ik werd af en toe wel gecontroleerd”, vertelt hij. „Als je hier alleen voor de benzine kwam of om inkopen te doen, werd je teruggestuurd.”

Toiletgebouw is wel dicht

De jongemannen verwachten dat het in de loop van de week wel drukker zal worden met Nederlanders bij de recreatieplas. Het is er nog wel behelpen: de ijskraam is gesloten en het restaurantje ook. Belangrijker nog: het toiletgebouw is ook dicht. Het recreatiepark biedt nog veel meer vertier, maar de binnenactiviteiten zijn nog gesloten. De directie hoopt op 25 juni eindelijk met het zomerseizoen 2021 te kunnen starten.

Een eind verderop, in Bunde, is het nu al een komen en gaan van auto’s met een gele kentekenplaat. Op het parkeerterrein bij de Lidl wijst een meneer met een blauwe Peugeot Partner de verslaggever even op de mondkapjesplicht die hier geldt. Hij gaat er snel vandoor om te voorkomen dat zijn twee honden die net in de auto zijn gestapt het te warm krijgen. Lina Muis (58) uit Zuidbroek heeft wat meer tijd. „Het is de eerste keer dat we hier weer naar toe kunnen”, zegt ze. „Het is hier goedkoop en de producten zijn goed.” loading

Een mevrouw uit Oudeschans gaat er intussen als een speer vandoor. „Ik heb ijs in de auto. Duits ijs. Heel lekker en goedkoop.” Frieda Kerbof (51) uit Ganzedijk laadt een indrukwekkend aantal flessen cola in haar auto. „Lekker goedkoop hier. Ik kan hier al wat langer naar toe, want ik ben al eerder gevaccineerd.”

Bij het nabijgelegen benzinestation hangen voor Nederlandse begrippen lage prijzen: 152,9 cent voor een liter super E10, gewone super is 6 cent duurder. „Het was hier rustig tijdens de lockdown”, zegt de verkoopster. „We zijn blij dat de grens weer open is. Wij gaan ook naar Nederland hoor. Vooral voor koffie.”

loading

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Coronavirus