Weduwe dood gereden Hoogevener opgelucht: OM in beroep in zaak drankrijder

De automobilist (52) uit Elim die onder invloed van alcohol Kasper Wulff (43) uit Hoogeveen doodreed, verdient volgens volgens het OM wel celstraf. Daarom gaat het OM in beroep tegen het vonnis van de rechtbank.

Geralda Wulff (44), de weduwe van het slachtoffer, is opgelucht. Zij is het totaal niet eens met het vonnis van de rechtbank en heeft de officier van justitie gesmeekt om in beroep te gaan. De vrouw uit Hoogeveen vindt het niet te verkroppen dat haar man is aangereden door een automobilist die dronken aan het stuur zat. ,,Ik kan er met mijn hoofd ook niet bij dat hij niets meer van het ongeval weet, dat uitgerekend dat moment een soort zwart gat is, zoals hij op de zitting zei.”

De verdachte uit Elim is dinsdag door de rechtbank in Assen veroordeeld tot een werkstraf van 180 uur en drie maanden cel voorwaardelijk en een jaar voorwaardelijke rijontzegging. Het Openbaar Ministerie had twee weken geleden een celstraf van een jaar (half jaar voorwaardelijk) en drie jaar rijontzegging (jaar voorwaardelijk) geëist.

Zwaailichten

Het slachtoffer werd op de vluchtstrook aangereden, waar hulpverleningsdiensten bezig waren de auto en aanhanger van zijn stiefvader te bergen. Een politiewagen en een voertuig van Rijkswaterstaat stonden er achter met zwaailichten.

Video: Weduwe ‘Je realiseert niet wat je kapotmaakt als je met alcohol in de auto stapt'
Lees verder

Het OM vindt dat de automobilist zeer onvoorzichtig heeft gereden, maar deze zwaardere vorm van schuld acht de rechtbank niet bewezen. Persofficier Pieter van Rest zegt dat het OM het op een belangrijk punt het niet met de rechtbank eens is. ,,De rechtbank concludeert dat de verdachte gezien de omstandigheden te hard reed, onder invloed was en moest uitwijken waardoor hij de macht over het stuur verloor. Naar het oordeel van de rechtbank is dat laatste niet aan hem te wijten. Dat snappen wij niet.”

Schuld

Volgens Van Rest vindt het OM wel dat het zijn schuld is dat hij de macht over het stuur verloor. ,,Wij vinden de verwijtbaarheid en de mate van schuld groter dan de rechtbank. Het afdoen met een werkstraf doet vanuit ons perspectief geen recht aan de ernst van de feiten.” Dat de weduwe van het slachtoffer heeft gevraagd om hoger beroep is, zegt Van Rest, in dit geval niet bepalend geweest. ,,Het is altijd goed om te weten wat nabestaanden vinden. Maar als het juridisch geen zin heeft om in beroep te gaan, zouden wij het niet doen.”

Rechtbank over dronken automobilist die Hoogevener doodreed: 'Geen enkele straf doet recht aan het verdriet'
Lees verder

De fatale aanrijding gebeurde in de vroege avond van 27 december 2016 op de A37 bij Hoogeveen. De stiefvader van Kasper Wulff was daar met zijn auto en aanhanger geschaard. Wulff was er zijn dochter naartoe gegaan om hem op te halen.

Voor ogen van zijn dochter aangereden en overleden

Andere weggebruikers reden langzaam vanwege de zwaailichten bij de bergingswerkzaamheden. De verdachte moest uitwijken voor een auto voor hem, die naar rechts ging en een stuk langzamer reed dan hij. De Elimmer verloor de macht over het stuur. Hij kwam op de vluchtstrook terecht, ramde een politieauto en reed daarna vol in op Wulff. De Hoogevener overleed ter plaatse, voor de ogen van zijn dochter die vlak naast hem stond. Uit bloedonderzoek bleek dat de verdachte bijna 0,9 promille alcohol in zijn bloed had.


Lees hier het volledige vonnis van de rechtbank.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.