Weer daling WW in Drenthe

Het aantal werkloosheidsuitkeringen in Drenthe is in juli voor de vijfde maand op rij gedaald, maar is nog altijd hoger dan een jaar geleden.

Cijfers

Uit de jongste cijfers, die uitkeringsinstantie UWV donderdag bekend maakte, blijkt dat het aantal Drentse WW-uitkeringen in juli met ruim 270 afnam. En zo stond de teller eind juli op 14.373 uitkeringen, goed voor bijna 6 procent van de beroepsbevolking. In vergelijking met juli vorig jaar verstrekte het UWV nog altijd ruim 650 WW-uitkeringen meer.

In de zomermaanden is met name in de horeca, toerisme en landbouw de vraag naar seizoenswerkers traditiegetrouw hoog. Het UWV voegt eraan toe dat het economisch herstel ook doorklinkt in de daling van het aantal WW-uitkeringen.

Sectoren die het in Drenthe goed doen, zijn de bouw, financiële dienstverlening, gezondheidszorg, uitzendbranche en landbouw. Bij elkaar goed voor bijna vijfhonderd banen in de afgelopen maand. Het onderwijs is met ruim honderd extra uitkeringen in juli een uitschieter in negatieve zin. Ook in het vervoer en de industrie nam de werkloosheid toe.

Stijging en daling

Uitgesplitst per gemeente is te zien dat alleen in Meppel en Noordenveld de werkloosheid de afgelopen maand iets toenam. In de andere tien Drentse gemeenten daalde het aantal WW-uitkeringen. Het sterkst in Hoogeveen, gevolgd door Borger-Odoorn en De Wolden.

In vergelijking met de cijfers van vorig jaar juli is Assen echter de enige Drentse gemeente met een (lichte) daling in het aantal uitkeringen. Westerveld, Noordenveld, Coevorden en Aa en Hunze zijn nog het verst verwijderd van hun niveau van vorig jaar.

Beter

Over de gehele Drentse linie daalde het aantal WW-uitkeringen de afgelopen maand met krap 2 procent. Hoewel de daling in alle provincies zichtbaar is, doet Drenthe het een fractie beter dan het landelijk gemiddelde. Gemeten over het afgelopen jaar is het herstel in Drenthe minder sterk dan landelijk.

De drie noordelijke provincies lopen aardig met elkaar in de pas. Net als in Drenthe lag de daling van het aantal WW-uitkeringen de afgelopen maand ook in Groningen en Friesland rond de 2 procent. Het verschil met vorig jaar is in Friesland echter een stuk beter. Bedraagt de toename in Groningen en Drenthe ongeveer 5 procent, in Friesland is dat ‘slechts’ 2,5 procent.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.