Weer gaat het mis in Geesbrug: ME ingezet nadat brandweer en politie met vuurwerk en flessen werden bekogeld

Net als een nacht eerder in Hoogersmilde kwam oudejaarsnacht ook in Geesbrug de ME in actie. Foto: Persbureau Meter

Het is oudejaarsnacht weer mis gegaan in Geesbrug. Net als tijdens de jaarwisseling van 2019 is de Mobiele Eenheid ingezet, omdat de brandweer en de politie werden bekogeld met zwaar vuurwerk en bierflessen.

,,Tot laat in de avond had ik nog hoop dat het goed zou gaan in Geesbrug”, zegt burgemeester Bert Bouwmeester van Coevorden. ,,De voorbereidingen met de jeugd waren heel positief verlopen. Helaas heeft een aantal raddraaiers de boel toch nog verpest.”

In de eerste nacht van 2019 liep het in het dorp ook vreselijk uit de hand. Volgens de burgemeester kwamen toen vlammen van een vreugdevuur gevaarlijk dichtbij omliggende panden. Een groep van vijftig jongeren pleegde vernielingen en blokkeerde de weg met betonnen bloembakken. Toen de brandweer het vuur wilde blussen, werd ze bekogeld met vuurwerk en flessen. Daarop werd de Mobiele Eenheid opgeroepen. Een deel van de bewoners van Geesbrug had achteraf kritiek op de inzet van de ME. Ze vonden het onnodig en provocerend.

Vorige jaarwisseling verliep wel goed

Burgemeester Bouwmeester zegt dat goede gesprekken tussen jongeren en gemeentelijke vertegenwoordigers, de wijkagent en het jongerenwerk er vorig jaar toe hebben geleid dat oud en nieuw in Geesbrug wel op een normale manier is verlopen. ,,Vorig jaar was het goed. Er was vooraf afgesproken waar en in welke mate op een centrale plek in het dorp een vreugdevuur mocht worden afgestoken. Ik was er zelf bij. De jongeren gaven aan dat ze het op deze manier zelf ook veel leuker vonden.”

Door de coronabeperkingen kon het dit jaar niet op dezelfde manier. ,,Er is intensief contact geweest met de dorpsjeugd over de beperkingen en er zijn opnieuw afspraken gemaakt. Het leek ook goed te gaan.” Rond half twee ‘s nachts ging het toch weer mis. Een groep van 30 jongeren keerde zich tegen de brandweer en de politie.

Twee mannen aangehouden

De burgemeester: ,,Er was een auto in brand gestoken en de brandweer wilde het vuur blussen. Ik had live mensen van de brandweer aan de lijn en kon meemaken wat zij ervaarden. Er werd met zwaar vuurwerk en flessen gegooid. In eerste instantie besloten we het nog even aan te zien. Maar de situatie verbeterde niet. Daarop is in overleg met de politie de ME ingeschakeld.” Volgens de politie zijn twee mannen in Geesbrug aangehouden.

Met vuurwerkpistool geschoten op politie in Hoogersmilde

Een nacht eerder is ook in Hoogersmilde de ME ingezet tegen een groep jongeren. Er werden meerdere brandjes gesticht, een sloopcaravan ging in vlammen op. Toen ook de ruiten van een brugwachtershuisje werden vernield en een sloopauto op het vuur werd geduwd, was voor de politie de maat vol. Agenten wilden twee mannen aanhouden voor brandstichting, op dat moment keerde de groep zich tegen de politie. Ze werden bekogeld met vuurwerk en bierflesjes en zelfs beschoten met een vuurwerkpistool. De agenten hebben zich moeten terugtrekken. Na een charge van de ME was de orde hersteld.

Politieauto zwaar beschadigd door vuurwerk in Vries

Aan de Asserstraat in Vries kwam het oudejaarsnacht ook tot een confrontatie tussen jongeren en de politie. Jongeren hadden bushokjes vernield, waarna agenten achter hen aan gingen. Toen werd de politie bekogeld met vuurwerk. Een politieauto raakte zwaar beschadigd.

Hoogeveen is het nieuwe jaar in gegaan met vier autobranden. Aan de Calkoenstraat is donderdagnacht omstreeks 02.00 uur een auto fors beschadigd bij een brand. De brandweer kwam ter plaatse om de brand te blussen. Gezien de sporen wordt brandstichting niet uitgesloten. Even later werd een auto opgeblazen aan de Albert Steenbergenstraat. Twee uur later was het raak aan de Trompstraat; een auto brandde volledige uit. Rond kwart voor zes in de ochtend stond een auto aan de Algol in lichterlaaie. Voor de jaarwisseling werd Hoogeveen ook geteisterd door een reeks autobranden.

Ingegrepen bij carbidschieten Meppel en Nijeveen

Op oudejaarsdag hebben buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) van de gemeente Meppel een einde gemaakt aan het carbidschieten in Nijeveen. Enkele jongeren hadden zich bij de sporthal opgesteld met enorme carbidbussen. De gevaartes veroorzaakten enorme dreunen. Ook in de wijk Oosterboer traden handhavers op tegen carbidschieters op het speelterrein aan de Brandemaat. Dat resulteerde in wat duw- en trekwerk tussen jongeren en de handhavers. Een aantal carbidschieters nam daarna de benen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe