Weer huizen in Roden ontruimd vanwege verzakkingen

Opnieuw zijn er woningen in Roden ontruimd vanwege verzakkingen. Deze keer drie huurwoningen in de wijk Roderveld.

Het zijn huizen van woningcorporatie Woonborg. Ze staan in een blokje van vijf aan de Den Dam in de wijk Roderveld.

,,De verzakkingen verergerden de laatste weken. Door de regen is de bodem in beweging gekomen. De woningen zijn wel veilig, maar bewoners voelen zich niet meer prettig in hun huis. De vloer is scheef getrokken en de muren zitten vol scheuren. Daarom hebben we andere woonruimte voor hen gezocht”, zegt Detty Brink van Woonborg.

Ondergebracht in hotels

Twee huurders zijn ondergebracht in hotels in Roden en voor een is een vervangende woning gevonden. Hettie van Wijk en haar twee kinderen zitten in hotel Langewold. Ze is even terug in haar huis om spullen bij elkaar te zoeken.

,,De laatste weken is het erger geworden. Het kraakt en knapt in huis. Er zitten scheuren in de plafonds, de muren en kamerdeur vloog uit het kozijn vanmorgen. De tegel knappen van de wc-muur.”

Woonborg heeft eerder dit jaar huurwoningen in Roderveld laten onderzoeken vanwege een geplande onderhoudsbeurt. Toen werden bij tien woningen scheuren in gevels en verzakkingen geconstateerd.

Bij deze woningen is de situatie in de laatste weken verergerd. Drie zijn er zo slecht aan toe dat Woonborg heeft besloten de bewoners te verhuizen.

Dicht gekitte scheuren in muren aan de Den Dam in Roden. Foto: DvhN

Extra onderzoek

De woningcorporatie laat extra onderzoek doen naar twee huizenblokjes van vijf woningen aan Den Dam om een goed beeld te krijgen van de ernst van de situatie. Ook zijn scheurmeters op de buitenmuren geplaatst. De scheuren zijn vandaag dicht gekit met pur.

,,Met name de hoekwoningen zijn verzakt. Die trekken de anderen mee”, zegt projectleider Pieter de Jong van Woonborg. De vraag is of de woningen hersteld kunnen worden of dat ze gesloopt moeten worden. De onderhoudsbeurt is in de ijskast gezet.

Opmerkelijk is dat de twee getroffen huizenblokken langs een houtwal met dikke eiken liggen en dat de riolering hier ruim een jaar geleden is vervangen.

Middenveld

Dat is ook het geval in de noordelijker gelegen wijk Middenveld in Roden. Hier zijn sinds augustus ook grote problemen met verzakte huizen. Twee koopwoningen zijn ontruimd en een derde is gestut. Ook andere woningen vertonen scheuren.

De combinatie van eiken die veel water aan de grond onttrekken, riolering en de droge zomer zouden voor een te lage gronwaterstand gezorgd kunnen hebben.

Woonborg laat in Roderveld de verzakkingen onderzoeken, de gemeente Noordenveld dat in Middenveld doen door het extern bureau Crux. De resultaten worden eind januari verwacht.

Aansprakelijk gesteld

Ruim vijftig bewoners in Middenveld hebben de gemeente inmiddels aansprakelijk gesteld voor de schade. Dit omdat volgens hen de schade mede is veroorzaakt door rioleringswerkzaamheden in opdracht van de gemeente.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.