Weer moederotter doodgereden in Drenthe

Weer is er een otter doodgereden in het Noorden. Een vrouwtje werd maandagnacht tussen Meppel en Nijeveen gevonden. Naar haar jongen wordt gezocht.

Boswachter Ronald Messemaker van Natuurmonumenten kreeg maandagavond een melding dat er een otter was doodgereden op de N371 bij Meppel, de weg langs de Drentsche Hoofdvaart. ,,Er kwam melk uit haar tepels. Dinsdagmorgen is ze open gesneden om te kijken of er jongen in de baarmoeder zaten. Dat bleek niet het geval. We gaan er daarom van uit dat ze al jongen heeft.”

Otteropvang De RietNymf uit Munnekeburen is bij de zoektocht betrokken. Auke Kuiper van de opvang: ,,We hebben het druk met de otters. Zaterdagavond ving een rietsnijder een jonge otter in Giethoorn. De moeder was eerder die week doodgereden. We zoeken nog naar een tweede jong. We horen hem piepen maar krijgen hem niet te pakken.”

Dinsdagavond start waarschijnlijk de zoektocht naar de otterweesjes bij Meppel. ,,Uit twee tepels van de moeder kwam melk, we gaan er van uit dat er twee jongen zijn.”

De afgelopen maanden zijn in het Noorden meerdere otters doodgereden. Begin juni in Huis ter Heide bij Assen en twee weken geleden nog op de A28 bij Haren. Kuiper ,,Nu hebben we al vier doodgereden moederotters in een paar maanden tijd.”

In Nederland leven circa 160 otters. Met name in het Noorden doen ze het goed, onder meer in de Drentsche Hoofdvaart, De Onlanden, het Fochteloërveen het Zuidlaardmeergebied en De Weerribben.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.