De weg die de speeltuin aan de Akelei in Nieuw-Buinen doorkruist is voor minimaal vier maanden afgesloten. De gemeente komt daarmee een deel van de buurtbewoners tegemoet.

De hernieuwde wijk Nije Daip moest en zou terug doen denken aan het veenkoloniale landschap van het Nieuw-Buinen van weleer. Dus geen kronkelende wegen in de wijk, maar kaarsrechte straten. Of het nu dwars door een speelplek voor jonge kinderen ging of niet.

Slikken of stikken

Dat plan van een weg door een speeltuin zal menig ideeënbusje niet hebben gehaald. Toch waagde de gemeente Borger-Odoorn het erop in Nieuw-Buinen. De speeltuin aan de Akelei wordt al vijf jaar doorbroken door een weg. ‘Shared space’ noemden ze het. Oftewel het delen van de openbare ruimte tussen mens en vervoersmiddel. Bekend uit grote steden.

,,Maar Nieuw-Buinen is geen grote stad hè’’, stelt Monique Koeman van speeltuin De Buner Disny. Zij vond het bij de opening in 2016 al geen geweldig plan. ,,Het was toen een beetje slikken of stikken: of geen speeltuin, of de combinatie met de weg.’’

Drempeltje

Maar nu staat er dus plots toch een hek met gebodsbord. Met veel werkverkeer door de wijk vanwege renovatie en een drukke speelzomer op komst gaat de speeltuin op slot voor verkeer. Van 1 mei tot 1 september. Tijdens die periode zoeken politie, buurt en gemeente naar een definitieve oplossing voor het niet zo succesvolle experiment.

loading

Monique Koeman is daar erg blij mee en hoopt dat ook na 1 september de speeltuin dicht blijft voor verkeer. Vooral omdat aanspreken van buurtgenoten die te hard door de speeltuin rijden volgens haar niet werkt. ,,Er ligt een drempeltje, maar daar knalt mijn dreumes met loopfiets, zonder af te remmen, ook zo overheen. De meeste buren kruipen er met de auto door, maar van enkelen krijg je een middelvinger als ze er met 50 kilometer per uur doorheen vliegen. Dat moet afgelopen zijn.’’

Hek zonder wielen

Koeman vertelt meerdere malen met een bonzend hart in de keel te hebben gekeken naar spelende kinderen ,,Laatst nog toen er een auto langs mijn zoontje zoefde. Ik dacht gelijk: o nee, daar gaan we. Gelukkig weten de kinderen drommels goed dat ze uit moeten kijken. Daar kunnen een aantal automobilisten nog wat van leren.’’

Het hek met bord stond er nog geen dag of was alweer van de weg geschoven. Waarschijnlijk door buurtbewoners die iets minder gecharmeerd zijn van de afsluiting. De gemeente Borger-Odoorn laat weten deze week nog hekken zonder wielen te plaatsen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe