Weinig applaus voor klimverbod hunebedden

Een hunebed is geen klimrek, het is een grafmonument. Die boodschap willen de beheerders van de Drentse hunebedden de komende tijd op allerlei manieren overbrengen. Te beginnen met een bord: ‘hunebed niet beklimmen’.

Het werd onthuld bij het grootste hunebed pal naast het Hunebedcentrum in Borger. Pal erachter klommen op dat moment zeker vier jongeren lustig over het enorme grafmonument.

„Maar ze vallen toch niet om?” is de logische reactie als hen verteld wordt dat het niet meer mag. Ook ouders zijn niet direct overtuigd van de noodzaak. Pas als wordt uitgelegd dat het feitelijk een graf is wordt het anders. John van der Burg uit Berkel Rodenrijs bijvoorbeeld: „Het voelt niet als een begraafplaats. Voor kinderen is het een uitdaging. Zo’n bord helpt denk ik ook niet echt.”

Andere geluiden zijn er ook. Maurice Lensen uit Brunssum ziet het hunebed wel als een graf, maar het bord geeft volgens hem de verkeerde boodschap. „Met ‘niet beklimmen’ ben je er niet. Je moet duidelijk maken dat er mensen begraven zijn.”

Dringend verzoek om het klimmen te laten

Het bord is overigens geen echt verbodsbord; meer een dringend verzoek aan die pakweg 100.000 mensen die jaarlijks de ‘berg stenen’ bij het hunebedcentrum beklimmen. De onthulling is meer nog de start van een campagne om respect te kweken voor de laatste rustplaats van de hunebedbouwers. Bezoekers leggen de link niet met de eigen voorouders. Tenslotte zijn ze zo’n 5000 jaar oud.

Voor Het Drentse Landschap en Staatsbosbeheer als beheerders van de 52 Drentse hunebedden is gebruik als klimtoestel een dilemma, want een hek erom zetten is ook weer niet de bedoeling. „De belevingswaarde moet overeind blijven”, zegt Teddy Bezuyen van het Drentse Landschap. Volgens hem is een echt verbod niet te handhaven en zijn de bordjes ook niet bedoeld om ‘tenminste wat gedaan te hebben’.

Maar soms klauteren er zoveel kinderen op met name het hunebed van Borger dat het monument zelf niet meer te zien is. Directeur Hein Klompmaker van het Hunebedcentrum meldt dat er regelmatig ongelukken gebeuren. „Als er dan een traumaheli moet komen heb ik daar wel last van. Als er door zo’n bord 80 van de 100 niet meer op klimmen ben ik heel blij.”

Indianen spraken er schande van

Het balletje is gaan rollen door een bezoek van een groep indianen, die schande sprak hoe wij met de hunebedden omspringen. Het was zanger Egbert Meijers die de kat de bel aan bond. Klimmen is nog niet eens het ergste vindt hij. „Hoe beschaafd zijn we als we gaan barbecuen tussen de stenen van een hunebed of er een verfbus op leeg spuiten? Dat is niet uit te leggen”, zei hij bij de onthulling. De indianen geloven heilig dat de geest van overledenen bij de laatste rustplaats blijft. Bij het bezoek aan het hunebed hebben de indianen dan ook een ritueel gehouden bij wijze van excuus voor het gebrek aan respect.

Klimmers welkom in Coevorden

Onder de sceptici over de maatregel schaart zich ook burgemeester Bert Bouwmeester van Coevorden. Via twitter nodigt hij ouders die hun kinderen op een hunebed willen laten klimmen van harte uit naar de drie hunebedden in zijn gemeente te komen. „Ze staan er ruim 5000 jaar en dat ging zonder beleid altijd prima! Het lijkt me best verantwoord dat nog een eeuw of wat vol te houden”, aldus de burgemeester.

Nu zijn die ook niet zo druk bezocht als die in Borger.

Of er bordjes komen bij alle hunebedden hangt af van het effect van het eerste. Feit is dat de eerste uren na de onthulling niemand meer durfde.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.