Slechts 19.230 passagiers verwelkomde Groningen Airport Eelde afgelopen jaar. Maar in 2020 waren er bijna 40.000 vliegbewegingen (dalen en stijgen) op de luchthaven.

De coronacrisis legde de vakantievluchten op Eelde voor een groot deel van het jaar lam. Alleen aan het begin van het jaar en in de zomermaanden werd er gevlogen naar Spanje en Kreta. De teller bleef steken op ruim 19.000 passagiers. Zo’n dieptepunt maakte Groningen Airport Eelde in decennia niet mee. Het vliegveld leed afgelopen jaar 2 miljoen euro verlies, 7 ton meer dan was begroot.

Het aantal vliegbewegingen (dalen en stijgen zijn twee bewegingen) daarentegen is hoger dan vorig jaar: 39.387. Ruim dertig procent meer dan in 2019. Dat is hoofdzakelijk toe te schrijven aan het aantal lesvluchten.

Samenvoeging vliegscholen KLM en Martinair

Het aantal is flink toegenomen door het samenvoegen van de Martinair vliegschool op Lelystad met de KLM Flight Academy op Eelde. De twaalf lestoestellen van Martinair staan sinds mei op Eelde, samen met de drie van de KLM vliegschool.

Dit jaar denkt de vliegschool uit te komen op zo’n 50.000 vliegbewegingen, tenminste als corona niet al te veel roet in het eten blijft gooien. Momenteel gaan alleen solo lesvluchten door, duovluchten met een instructeur zijn voorlopig uitgesteld.

Hervatten vluchten op zijn vroegst in zomer

Wanneer de vakantievluchten op Eelde weer beginnen, is onduidelijk. Dat zal op zijn vroegst komend zomerseizoen zijn. Dan staan vluchten gepland naar Gran Canaria, Mallorca en Zakynthos (allen TUI), Kreta, Antalya en Bodrum (allen Corendon) en het Kanaaleiland Guernsey (Sunair).

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe