Wel een geluidsscherm in Gieten, geen in Rolde

Het voorstel van het college van B en W in Aa en Hunze om een geluidsscherm van 760 meter lang en 2 meter hoog te plaatsen langs de N33 in Gieten, is positief ontvangen. Vanavond vergaderde de gemeenteraad over het plan.

Ook stelt B en W voor om in Rolde voorlopig niets aan de geluidshinder te doen. D66, PvdA en VVD leverden kritiek op dit voorstel. De oppositiepartijen vinden dat het plan niet goed onderbouwd is.

Al sinds de aanleg van het knooppunt in Gieten klagen mensen over geluidsoverlast. Voor Rolde geldt dat de overlast ontstond toen de N33 werd verdubbeld. Sindsdien wordt ook over het nemen van maatregelen gesproken.

Uit onderzoek van het Noordelijk Akoestisch Adviesbureau blijkt dat een scherm in Gieten geluidsoverlast aanzienlijk kan terugdringen. Dat geldt niet voor Rolde. Ook willen de provincie en Rijkswaterstaat meebetalen aan een scherm in Gieten, in tegenstelling tot Rolde.

Als compensatie daarvoor stelde het college voor ‘iets met de groeninrichting langs de N33 in Rolde te doen’. Daarvoor zou de gemeente grond van een boer moeten kopen. “De prijs die de boer hier voor vraagt, is veel te hoog”, zegt wethouder Co Lambert. “Wij vinden het niet verantwoord voor zoveel geld grond te kopen.”

Omdat de meningen in Rolde ook nog eens erg verdeeld zijn – een deel van de inwoners juicht het plan om een geluidsscherm te plaatsen toe, waar een ander deel het uitzicht op de snelweg juist wil behouden – besloot het college in Rolde niets te doen.

Volgens de oppositiepartijen zijn er verkeerde verwachtingen geschept in Rolde. Zo stelt Henk Santes (PvdA) dat ‘het college wel heel laat tot de conclusie kwam dat een scherm te duur was’. Arie Fonk (D66) vindt dat de gemeente aan schadeherstel moet doen: “Mensen in Rolde willen niet naar de raad, omdat de teleurstelling zo diep zit. De communicatie in Rolde is gewoon belabberd geweest.”

Aan het geluidsoverlast van de N34 – waar ook een deel van Gieten over klaagt – wordt niets gedaan, omdat de provincie de komende tijd bezig is met het verkeersknooppunt.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.