Wel of geen FOC in Assen? De bal ligt bij D66

Het is nog niet zeker of tussen het TT Circuit en Assen een Factory Outlet Center komt. Vier stemmen van 'een sterk verdeelde' D66-Statenfractie zullen in juli de doorslag geven.

De gemeenteraad van Assen stemde twee maanden geleden in met de komst van een Factory Outlet Center, maar dat FOC komt er alleen als het provinciaal bestuur daaraan planologisch meewerkt. Dat is nog geen appeltje-eitje, zo bleek woensdag in de Statencommissie Omgevingsbeleid.

Kruit niet droog

Op papier was het ‘een opiniërende bijeenkomst’ waarin de partijen hun kruit nog drooghouden, maar niets was minder waar: de Statenfracties schoten meteen met scherp. PvdA, VVD, PVV en Sterk Lokaal leggen de bouw van een FOC (15.000 vierkante meter, minimaal 60 winkels en 1600 parkeerplekken) nauwelijks een strobreed in de weg. CDA, ChristenUnie, SP, GroenLinks en 50-plus zijn mordicus tegen. In zetelaantallen vertaald: 20 stemmen voor, 17 stemmen tegen.

Met andere woorden, de vierkoppige Statenfractie van D66 zit op de wip. ,,Wij zijn sterk verdeeld’’, verheelde fractievoorzitter Marianne van der Tol niet. Eén D66-Statenlid die voor stemt, bezorgt de voorstanders een uiterst krappe meerderheid. Maar de kwestie ligt gecompliceerd. ,,We zitten in een schemergebied’’, zei ze na afloop. ,,We kunnen twee kanten op, maar we komen wel met één standpunt naar buiten.

Met hun sterke twijfels zitten de provinciale D66’ers op een heel andere lijn dan de D66-raadsleden en D66-wethouder Maurice Hoogeveen van Assen, die zich sterk maken voor het FOC. Maar zegt Van der Tol: ,,Wij maken een afweging voor heel Drenthe.’’

Opmerkelijk

Opmerkelijk in het debat was dat zowel CDA als ChristenUnie niets voelen voor een FOC; beide partijen hebben een gedeputeerde in het dagelijks bestuur van de provincie. Gedeputeerde Staten willen de omgevingsvisie van Drenthe zo aanpassen dat een FOC daarin past. Het belang van de werkgelegenheid (circa 300 banen) weegt zwaar, evenals het gevoel dat het FOC zich kan ontwikkelen tot een belangwekkende toeristische attractie.

Het CDA wond er geen doekjes om. Net als de andere tegenstemmers vreest de partij grote gevolgen voor de binnenstad van Assen die al kampt met grote leegstand, die 50 procent boven het landelijk gemiddelde ligt. ,,Je kunt niet kiezen voor én een FOC én een binnenstad’’, betoogde CDA-Statenlid Henk Reinders. ,,Het CDA kiest voor de binnenstad.’’

Diep triest

,,Diep triest als wij als Drents parlement instemmen met het voorstel (voor een FOC) van Gedeputeerde Staten’’, aldus SP’er Wim Moinat. De anti-FOC’ers hekelen de motivatie waarmee Gedeputeerde Staten de omgevingsvisie van Drenthe (die geen weidewinkels toestaat) willen wijzigen. Volgens het dagelijks bestuur is het FOC geen weidewinkel, maar een concentratie van winkels die als geheel een toeristisch-recreatieve attractie vormen.

,,Klinkklare nonsens’’, ventileerde Frank Duut (50-plus). ,,Het FOC is niets anders dan een verzameling winkelpanden, waar ze net zulke doodgewone spullen verkopen als in de weidewinkel.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.