Wel of niet wonen in voormalige rioolzuivering, dat is de vraag

Acht jaar al woont hij in de voormalige rioolzuivering van Nieuw-Amsterdam. Maar als het aan de gemeente Emmen ligt pakt Mart Brok zijn biezen.

Althans, dat dacht Brok - die er niet alleen woont maar ook zijn culturele instelling Taalwerkplaats heeft - tot dinsdagmorgen. Net als de gemeente. Die wist tot dat moment zeker dat Brok er nooit zou kunnen wonen. Want, zegt woordvoerder Lisette Hooijer van de gemeente Emmen, ,,op de locatie ligt een milieubestemming. Een deel van de voormalige rioolzuivering is nog in werking.’’

Vorig jaar deed Emmen onderzoek naar de mogelijkheden om hier te wonen en te werken. Hooijer: ,,Uit dat onderzoek blijkt dat er geen enkele vergunning is aangevraagd en dus ook niet verleend voor het verbouwen, bewonen en vestigen van een bedrijf. De huurder kan er vanuit oogpunt van veiligheid, in dit geval geur- en geluidhinder, niet blijven wonen.’’

Milieuvergunning intrekken?

Na het gesprek op het gemeentehuis was de gemeente Emmen een stuk minder zeker. ,,Door de milieuvergunning eventueel in te laten trekken is het vanuit oogpunt van veiligheid wel mogelijk voor Mart Brok om er eventueel te blijven wonen’’, heet het dan. Wat de gemeente op andere gedachten heeft gebracht kon dinsdagmiddag niet meer achterhaald worden.

Brok was dinsdagmiddag redelijk tevreden over het gesprek. ,,De ambtenaar was keihard, maar hij heeft wel gelijk. Er zit helemaal geen woonbestemming op.’’ Dat heeft de verhuurder van de installatie Brok destijds verzuimd te vertellen. Brok heeft die verhuurder nu hard nodig in een poging er alsnog een woonbestemming op te krijgen. Binnen twee weken moet nu een vergunning worden aangevraagd.

Verbouwd

Brok baalde er wel van, laat hij op Facebook weten. ,,Ik woon hier nu zo’n acht jaar en heb voor tienduizenden guldens verbouwd om hier een woning mogelijk te maken met alle voorzieningen voor de Taalwerkplaats. Zonder woning geen Taalwerkplaats, want dan hebben vandalen hier vrij spel.’’ Maar voorlopig zit Mart Brok weer een tijdje onder de pannen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.