Als de plannen van de noordelijke provincies doorgaan, dan bouwt het Noorden de komende vijftien jaar een recordaantal huizen. Hoe moeten de bestuurders dat aanpakken?

Dik honderd jaar na de bouw krijgt de watertoren aan de Hofstede de Grootkade in Groningen een nieuwe bestemming . Er komen onder meer twaalf appartementen in. Het is een klein voorbeeld van hoe je ruimte kunt sparen door bestaande gebouwen een woonbestemming te geven.

Idealistische architecten

Noord-Nederland zal de komende jaren veel meer van dit soort projecten moeten uitvoeren als de bestuurders hun hoge ambities willen waarmaken, stelt geograaf Daniël Depenbrock, directeur van het Groningse bureau KAW Architecten. Deze Koöperatieve Architecten Werkplaats is in de jaren zeventig gestart door jonge, idealistische Groningse architecten. Het houdt zich behalve met architectuur ook bezig met stedenbouwkundige vraagstukken.

„Aan diezelfde Hofstede de Grootkade heb je ook een voormalig belastingkantoor waarin nu 96 appartementen voor starters zijn gemaakt”, vertelt Depenbrock. „Assen is ook volop bezig bestaande panden dergelijke bestemmingen te geven. Het is heel belangrijk je af te vragen voor wie je wilt bouwen en waar je dat doet.”

Af van automatisme

KAW publiceerde vorig jaar het rapport ‘Ruimte zat ín de stad’. Het bureau wil af van het automatisme om nieuwe huizen in de weilanden aan de rand van steden en dorpen te bouwen. Depenbrock: „Het is een misvatting dat dit gemakkelijker is. Als je woningen in een bestaande wijk of een (voormalig) industrieterrein realiseert, zijn daar al wegen en leidingen. Dat scheelt veel tijd.”

Vanuit die achtergrond las Depenbrock met interesse de plannen van de noordelijke bestuurders om in vijftien jaar tijd 320.000 huizen te gaan bouwen in Noord-Nederland, plus Flevoland.

„Op zich geen gekke gedachte om een flink deel van de woningbouwopgave voor Nederland in het Noorden te realiseren”, stelt Depenbrock. „Alleen wel gek dat het een soort ruil is. Woningen bouwen in ruil voor betere spoorverbindingen. De Lelylijn moet er toch sowieso komen? Het is druk genoeg op de A7.”

Ook hier is de ruimte schaars

Ook in het Noorden is de ruimte schaars, zeker als we alle plannen willen waarmaken voor natuur-inclusieve landbouw, natuurontwikkeling, extra bomen, energie uit wind en zon en wat al niet. Efficiënt ruimtegebruik is dus belangrijk.


loading


Door de ruimte in bestaande dorpen en steden te benutten, zijn er volgens KAW landelijk 500.000 tot 700.000 nieuwe huizen te realiseren. Geef verlaten kantoren en winkels een woonbestemming, vul lege plekken op. „Maar ik denk niet dat we de hele opgave in de bestaande dorpen en steden kunnen realiseren, een deel zal wel daarbuiten moeten.”

Zorg voor continuïteit in wijk- en dorpsvernieuwing

De door KAW bepleite aanpak vereist wel kennis en creativiteit en een visie op wijk- en dorpsvernieuwing. „Helaas is daar tijdens de vorige economische crisis fors op bezuinigd. Daardoor zijn projecten tot stilstand gekomen. Het is belangrijk dat er nu zekerheid komt voor financiering op lange termijn. Dan kun je mensen aanstellen die hier goed mee aan de slag gaan.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe