Wereldrecord skydiven voor Assense

De 38-jarige Diana Mols uit Assen is wereldkampioen skydiven. Zij slaagde er in samen met zestig andere vrouwen in de lucht verschillende formaties te maken. Dit werd nooit eerder door zo veel vrouwen tegelijkertijd gedaan.

,,Ik ben geen strandligger en mag graag dingen doen’’, zegt de Assense met enig understatement. De in Kerkrade geboren Mols volgde een opleiding aan het conservatorium (klassiek ballet en viool) en werd fluitiste bij de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso Kapel in Assen. ,,Als militair kreeg ik de kans om een parachutesprong te maken en mijn wing te halen.’’

Sindsdien is zij door het springvirus gegrepen. Mols heeft inmiddels 980 sprongen gemaakt, is instructrice en maakt tandemsprongen. Het vliegveld in Hoogeveen (Skydive Hoogeveen) is haar thuisbasis, maar Mols springt in heel Europa.

Twee jaar voorbereiding

Het wereldrecord door de groep Women on Wings met springers uit twintig Europese landen, werd vorige week gevestigd in Kharkov in de Oekraïne. Daar gingen twee jaar planning en voorbereiding aan vooraf.

Tegenslag leek roet in het eten te gooien: de twee bestelde vliegtuigen waarmee de vrouwen de lucht in zouden gaan waren op het laatste moment niet beschikbaar. In allerijl werden drie andere toestellen - 2 Antonov-28s en een Turbolet410 - geregeld. Die waren kleiner waardoor niet alle ruim 100 aanwezige parachutisten de lucht mee in konden.

Omdat de allereerste formatiesprong gelijk al lukte, kon de groep vervolgens in andere samenstelling nog twee keer naar boven en springen.

Formatie

De vrouwen sprongen op een hoogte van 18.000 ft (6 kilometer). Nadat alle parachutisten uit de toestellen waren gesprongen vlogen de vrouwen weer naar elkaar toe om de formatie te vormen. ,,De kunst is dat de valsnelheden gelijk zijn en dat je gedisciplineerd de groep binnen komt vliegen. Wanneer je te heftig iemand beetpakt, gaat er een werveling door de hele groep’’, legt Mols uit.

De formatie werd door vier juryleden beoordeeld. Twee vlogen mee, twee beoordeelden de cameraopnames. ,,Er mag geen grip verkeerd vastgehouden worden of dame op de verkeerde plek zweven, want dan is het geen officieel record.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.