Werk aan de winkel in het Emmer Hospershuis: ZO!34 komt erin

Het Hospershuis is een van de weinige karakteristieke oude panden in het Emmer centrum. Foto: DvhN

De langverwachte verbouw en renovatie van het monumentale Hospershuis in Emmen begint deze maand. Het in de jaren dertig gebouwde pand tussen de oude dierentuin en de HEMA wordt het onderkomen van de streekomroep ZO!34.

De niet-monumentale plafonds worden gesloopt en er komen drie puien op plekken waar vroeger doorgangen waren. Op de begane grond worden ruimtes geschikt gemaakt voor het gebruik als studio en ontvangstruimte.

De kantine komt op de eerste verdieping. Het gehele pand krijgt bovendien een verfbeurt. Ron Buurman, voorzitter van ZO!34, hoopt dat de klus in mei is geklaard, zodat de omroep in juni kan verhuizen. Vrijwilligers van ZO!34 steken in het pand ook zelf de handen uit de mouwen.

Huidige hoofdlocatie is zwaar verouderd en te klein

ZO!34 ontstond eind 2016 door een fusie van RTV Emmen en Radio Loco uit Coevorden. De huidige hoofdlocatie op het Emmer industrieterrein is zwaar verouderd en te klein. Begin 2017 vroeg ZO!34 aan de gemeente Emmen of het niet mogelijk was om te verhuizen naar het toen al geruime tijd leegstaande Hospershuis.

Daar voelde de gemeente wel voor. Het idee sloot volgens Emmen prima aan bij de plannen die zij zelf had met de oude dierentuin en het gebied aan de voorkant daarvan. Dat moet een broedplaats worden voor kunst, cultuur en innovatie.

Opknapbeurt later en duurder dan verwacht

In 2018 gingen beide partijen ervan uit dat de omroep in de eerste helft van 2019 zou verhuizen. Daar kwam niets van terecht. ,,Vanwege de monumentale status duurde het allemaal wat langer. Er was afstemming nodig tussen Gemeentelijke Erfgoedcommissie, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, welstandscommissie, de architect en de toekomstige gebruikers’’, verduidelijkt een woordvoerster van de gemeente.

Aanvankelijk dacht de gemeente dat de opknapbeurt van het pand ongeveer een halve ton zou kosten. Later bleek dat daar nog anderhalve ton bij opgeteld moest worden.

Het Hospershuis, de plek van Jacob Roelof Hospers (1891 - 1949)

Het Hospershuis blijft eigendom van de gemeente Emmen. Het pand werd in 1934 gebouwd, in opdracht van huisarts Jacob Roelof Hospers (1891 - 1949). Hij woonde en werkte er tot het jaar van zijn dood.

De vormgeving van het pand is bijzonder. Maar ook in het gebouw zijn opvallende elementen, zoals een groot glas-in-loodraam aan de achterzijde. En zijn afbeeldingen op te zien die verwijzen naar het beroep van de eerste gebruiker, huisarts Hospers. Ook in de deuren is glas in lood verwerkt.

menu