Werk aan nieuw hart Hoogeveen begint

Het verplaatsen van de markt vanaf komende week markeert het begin van het werk aan het stadscentrum. Wat staat het winkelend publiek te wachten?

De kramen van de donderdag- en de zaterdagmarkt in het centrum van Hoogeveen worden vanaf 20 september tijdelijk een stukje in noordelijke richting verzet.

Dat gedeelte van de Hoofdstraat, inclusief Kerkplein en een gedeelte van de Bentinckslaan, is namelijk als eerste aan de beurt om te worden opgeknapt. Met de aanleg van nutsvoorzieningen denkt de aannemer tot december bezig te zijn. Overlast voor het winkelend publiek blijft in deze periode beperkt.

Hart van de winkelstraat

Het eerste resultaat van de grote, 11 miljoen kostende, opknapbeurt is in de eerste helft van volgend jaar te verwachten. Vanaf januari wordt gewerkt aan de realisatie van een interactief waterkunstwerk op het Kerkplein. Het moet het ‘spectaculaire hart’ van de winkelstraat worden.

In het naastgelegen gedeelte van de Hoofdstraat, waar plantvakken en steen elkaar nu afwisselen, verrijzen straks terrassen, omgeven door groen op de plek waar vroeger de vaart liep. De bestrating van de terrassen is van natuursteen. Langs de looproute worden bomen aangeplant.

Voor de opknapbeurt is de Hoofdstraat in vier delen opgeknipt. Hoofdstraat Noord is pas in 2021 aan de beurt. De planvormingsfase voor Hoofdstraat Cascade en Zuid begint in oktober. Vanaf mei 2019 wordt gewerkt aan de herinrichting van Hoofdstraat Zuid, Cascade volgt in september.

Toekomstbestendig

De ontwerpers moeten bij de planvorming voldoen aan verschillende eisen. Daaronder duurzaam, groen, sfeervol verlicht, bereikbaar en gastvrij. Het miljoenenplan moet zorgen voor een toekomstbestendig centrum. De winkelkern wordt compacter en subsidie moet ondernemers verleiden met hun nering te verhuizen naar het centrum.

In mei zitten de eerste werkzaamheden erop. Dan verhuist de markt terug naar zijn oorspronkelijke plek. In de tussentijd te vinden tussen de Grote Kerkstraat/Raadhuisstraat en de ANWB-winkel.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.