Werk- en celstraf geëist tegen Assenaar voor poging doodslag op begeleider

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste donderdag 240 uur werkstraf en een jaar voorwaardelijke celstraf tegen een Assenaar voor het proberen te steken van zijn begeleider. Dat gebeurde in augustus 2015 in een zorginstelling in Assen.

De 45-jarige man woont begeleid, omdat hij onder meer een posttraumatische stress-stoornis heeft en verstandelijk beperkt is. Tot een jaar geleden was hij ook verslaafd aan cocaïne, waardoor hij geregeld agressief werd.

Ruzie

Op 30 augustus 2015 had hij ruzie met een medebewoner. In zijn woede gooide hij een mes naar die man. Daarna kreeg hij het met een andere medebewoner aan de stok. Tijdens die aanvaring ging het licht uit, vertelde de man donderdagochtend in de rechtbank in Assen.

De Assenaar had nog een tweede mes in de handen en wilde daarmee in de aanval gaan. Toen zijn begeleider ertussen sprong, haalde de man naar hem uit. De begeleider kon de messteek, die gericht was op zijn keel, nog net op tijd afweren met zijn hand. De politie moest pepperspray gebruiken om hem even later te kunnen aanhouden.

‘Niet de bedoeling’

De officier van justitie vindt een poging tot doodslag bewezen, omdat het weinig had gescheeld of de begeleider was in de hals gestoken. De Assenaar vertelde dat het absoluut niet zijn bedoeling was de man wat aan te doen.

Hij zit nog steeds in dezelfde instelling, maar is inmiddels van de cocaïne af . Vanwege zijn psychische problemen is hij verminderd toerekeningsvatbaar verklaard. Omdat het nu goed gaat, wilde de officier geen onvoorwaardelijke celstraf eisen.

De rechtbank doet binnen twee weken uitspraak.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.