Werkstraf: Emmenaar biedt ex in advertenties aan als prostituee (+ video persrechter en reacties lezersjury)

Een 37-jarige Emmenaar is voor stalking van zijn ex-vriendin veroordeeld tot 160 uur werkstraf en drie maanden cel voorwaardelijk. Vooral dat hij haar via seksadvertenties aanbood als prostituee wordt hem zwaar aangerekend.

De man heeft zich volgens de rechtbank drie maanden lang schuldig gemaakt aan belaging van de vrouw uit Gasselternijveen. ,,Door de vele berichten, telefoontjes, pogingen om het wachtwoord van Facebook van zijn ex-vriendin te wijzigen, het bezorgen van maaltijden op haar adres en het plaatsen van seksadvertenties op haar naam, heeft hij een grove en stelselmatige inbreuk op de persoonlijke levenssfeer en het gevoel van veiligheid van zijn ex-vriendin gemaakt.”

‘Al mijn woede richtte ik op mijn ex-vriendin’

De rechtbank vindt dat met name het plaatsen van de seksadvertenties, waardoor onbekende mannen zich bij zijn ex-vriendin voor betaalde seks aan de deur hebben gemeld, maakt dat het gaat om een ernstige vorm van stalking. Ook het verspreiden van beledigende teksten en foto’s met beledigende teksten is naar het oordeel van de rechtbank ernstig.

De verdachte en het slachtoffer hadden in 2016 een relatie gekregen en aan het eind van dat jaar zette de vrouw daar een punt achter. De man lag ondertussen nog in scheiding met zijn ex-vrouw, die hij voor de Gasselternijveense had verlaten. Ook verloor hij in dezelfde periode zijn baan. ,,Ik was overspannen. Alle ellende had ik opgekropt, omdat ik er niet over praatte”, legde de Emmenaar tijdens de rechtszaak twee weken geleden uit. ,,Al mijn woede richtte ik op mijn ex-vriendin, omdat zij de laatste was die me pijn heeft gedaan. Ik schaam me diep.”

Verplichte behandeling en een contactverbod

De officier van justitie had 220 uur werkstraf en twee maanden voorwaardelijke celstraf geëist tegen de 37-jarige Emmenaar. Ook wil ze dat hij 8500 euro schadevergoeding betaalt aan zijn ex-vriendin. De vrouw is behoorlijk getraumatiseerd door wat er is gebeurd, bleek tijdens haar slachtofferverklaring. De werkstraf die is opgelegd door de rechtbank valt lager uit dan is geëist. Wel is de voorwaardelijke celstraf hoger. De rechtbank doet dat, zodat de kans groter is dat de man zich houdt aan de bijzondere voorwaarden die hij bij zijn straf krijgt opgelegd gedurende een proeftijd van twee jaar.

Hij moet zich verplicht laten behandelen en mag geen contact zoeken met de vrouw. Als de Emmenaar zich binnen de proeftijd niet aan die voorwaarden houdt, moet hij de drie maanden gevangenisstraf alsnog uitzitten. De man moet de vrouw ongeveer 7000 euro schadevergoeding betalen.

Persrechter Marcel Wolters licht het vonnis in de lezersjuryzaak toe

Lezersjury kan zich vinden in vonnis van de rechtbank

‘Een contactverbod is wel nodig’

Ina Poppen (58) uit Borger is ambtenaar burgerlijk stand en weddingplanner. ,,Ik ben wel content met de straf die door de rechtbank is opgelegd. Ik had verwacht dat hij minder zou krijgen dan is geëist, omdat het in meeste gevallen zo is volgens mij. 160 uur werkstraf vind ik ook wel genoeg. Ik vind het ook goed dat er een behandelverplichting en een contactverbod is opgelegd. Zoals ik hem hoorde praten tijdens de zitting kan ik me niet voorstellen dat hij nog wat gaat doen, maar een contactverbod is wel nodig als stok achter de deur. Het is heel triest dat het zo ver heeft moeten komen.”

‘Raar dat verdachte er niet was’

Harry Dagelet (68) uit Zeegse woonde de uitspraak in de rechtbank bij. ,,De rechter was erg uitgebreid in haar toelichting bij het vonnis. Dat vond ik prettig want in de krant lees je het nooit zo uitgebreid terug. Ik kan me goed vinden in de opgelegde straf. Wel had van mij de proeftijd nog flink langer gemogen. Deze kan mij eigenlijk niet lang genoeg zijn, de proeftijd is een goede stok achter de deur om te voorkomen dat hij nogmaals de fout in gaat. Ik vond het jammer en best raar dat de verdachte niet bij de uitspraak was. Wat mij betreft moet een verdachte verplicht verschijnen bij een uitspraak.”

‘Hopelijk kan zij zich nu veilig voelen’

Wilma van Wijngaarden (50) uit Assen vindt het contactverbod op zijn plaats: ,,Als hij echt op de goede weg is, en daar lijkt het wel op, dan heeft hij ook helemaal geen behoefte meer aan contact met het slachtoffer. Hopelijk kan zij zich nu veilig voelen en een nieuw leven beginnen. Dat de werkstraf iets lager uitvalt dan de eis zag ik al een beetje aankomen. In zijn pleidooi gaf de advocaat al aan dat de periode waarin de stalking plaatsvond korter was dan wat de officier beweerde. Een werkstraf vind ik gepast. Hij lijkt zijn leven te hebben gebeterd en een celstraf zou dat weer te niet kunnen doen.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.