Werkstraf geëist tegen Iraakse zanger voor uitkeringsfraude

Hij verdiende geen cent met zijn werk als zanger, maar gaf alles aan vluchtelingenkinderen in Irak. Dat zei de advocaat van een 45-jarige Iraakse man uit Sleen donderdagavond in de rechtbank in Assen.

De officier van justitie eiste 180 uur werkstraf en een half jaar voorwaardelijke gevangenisstraf vanwege uitkeringsfraude. Tussen 2010 en 2017 verdiende hij volgens haar geld als zanger, terwijl hij een uitkering van de gemeente Coevorden kreeg. Zijn extra inkomsten meldde hij niet.

Bekend artiest

De man, die zei dat hij in Irak een bekende artiest is, trad onder meer op in zijn geboorteland, Duitsland, Amerika en Canada. Ook kreeg hij geld van sponsoren voor het opnemen van clips en een cd en kreeg hij vliegtickets voor zijn reizen. 

Behalve dat hij zijn inkomsten had moeten opgeven, had hij volgens de officier ook moeten melden dat hij in 2014 een stichting oprichtte voor vluchtelingenkinderen in Irak, waarvoor hij werk deed. Bij de gemeente had hij gezegd dat hij vanwege psychische problemen juist niet kón werken. De Slener, die in 1998 als asielzoeker naar Nederland kwam, heeft trauma’s overgehouden aan de oorlog in Irak.


Onderzoek na anonieme tips

De politie startte eind 2017 een onderzoek na anonieme tips over zijn optredens. Daaruit bleek dat het om een enorm fraudebedrag ging. De gemeente deed aangifte en zei voor 118.000 euro te zijn benadeeld.  

De rechtszaak, die gistermiddag om vier uur begon, was pas tegen half acht afgelopen. De communicatie tussen de rechtbank en de man, die werd bijgestaan door een tolk, verliep alles behalve soepel. Meerdere keren werd hij boos. Nadat hij een bekertje water over de tafel gooide, laste de rechtbank een afkoelpauze in. 

Alleen goede bedoelingen

Uit het politieonderzoek bleek dat de man meerdere keren grote bedragen op zijn rekening gestort heeft gekregen. Een aantal keer gebruikte hij dat om te gokken, erkende hij. ,,Mijn doel was de jackpot winnen, zodat ik het geld aan de kinderen in Irak kon geven." Volgens zijn advocaat had hij alleen goede bedoelingen en heeft hij nooit geweten dat hij inkomsten bij de gemeente had moeten melden.

Vanwege de geestelijke toestand van de man vond de officier het te ver gaan om een onvoorwaardelijke celstraf te eisen. Zijn advocaat vindt dat het Openbaar Ministerie niet ontvankelijk verklaard moet worden, onder meer omdat de man bij zijn eerste politieverhoor geen bijstand heeft gehad van een advocaat. ,,De zaak wordt ook heel erg opgeblazen. Het ging mijn cliënt niet om het geld.”   

De uitspraak is op 24 januari.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.