Werkstraf geëist tegen illegale crossers op Holtingerveld

Tegen drie Drentse motorcrossers uit Diever, Smilde en Meppel zijn maandag voor de rechtbank in Leeuwarden werkstraffen geëist. Het trio zou in januari 2016 illegaal over het Holtingerveld hebben gecrosst.

Officier van justitie Claartje van Drumpt eiste werkstraffen van 20 en 30 uur tegen het trio. Verder wil ze dat alle drie de verdachten een voorwaardelijke boete van 2000 euro en een voorwaardelijke rijontzegging van een jaar krijgen, met een proeftijd van twee jaar.

Het drietal zou niet alleen in verboden gebied, in een zogeheten Natura-2000 gebied, hebben gecrosst, ze deden dat volgens de officier ook nog eens op motoren die allerlei gebreken vertoonden.

Motoren waren niet voorzien van spiegels, knipperlichten en reflectoren

Zo waren de motoren niet voorzien van spiegels, knipperlichten en reflectoren. En dat moet wel volgens de officier, omdat er ook op de openbare weg mee mag worden gereden. Dat bestreden de verdachten, zoals ze het maandagmiddag op alle punten met de officier oneens waren. Ze waren het ook niet eens met de aantijging dat ze in het natuurgebied zouden hebben gereden.

Verdachten zeggen nooit in het bos te zijn geweest

De drie waren die dag door buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) van Natuurmonumenten ontdekt en aangehouden. De boa’s zouden de verdachten in verboden gebied hebben gezien. Ze hadden de motorrijders herkend aan de kleding, de helmen en aan één van de kentekens. De ambtenaren zouden ze in het bos hebben zien rijden, maar volgens de verdachten zijn ze nooit in het bos geweest. Ze stelden dat er die dag meer groepjes motorrijders in het gebied waren.

‘Er moest alleen nog een naam boven dit dossier worden geplaatst’

Ook zetten de motorrijders grote vraagtekens bij het door de BOA's opgemaakte proces-verbaal. Zo zouden ze volgens dat verbaal getracht hebben aan de opsporingsambtenaren te ontkomen. Dat ontkenden de drie. Ze hadden het gevoel dat er op hen gejaagd werd, dat er sprake was van een heksenjacht. ,,Dit dossier was al gemaakt, er moest alleen nog een naam boven geplaatst worden’’, stelde de Meppeler verdachte (40). Hij zou in het verleden al eens een zaak hebben gewonnen van een van de betrokken ambtenaren. ,,Ik heb het idee dat ik dat nu om de oren krijg.’’

Verdachte zou ook dreigende taal hebben geuit

De Meppeler zou ook tegenover een parketsecretaris van het Openbaar Ministerie een van de boa’s hebben bedreigd. 'Daar stop ik sowieso niet meer voor', zou hij gezegd hebben. Een uitlating die door de betreffende ambtenaar als bedreigend werd ervaren. Ook dit ontkende de Meppeler. ,,Dit is een vreselijk geval van iemand proberen erbij te lappen’’, zei hij.

De verdachte uit Diever (48) vond dat er wordt met twee maten wordt gemeten. Hij was in de winter in hetzelfde gebied wezen kijken toen daar een meertje was bevroren. Daar waren allemaal schaatsenrijders. ,,En het stond vol met auto's’’, aldus de verdachte.

De Leeuwarder rechtbank doet op 23 oktober uitspraak.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe